brojke na kraju sezone

Sudeći prema brojkama, sezona ipak nije podbacila: Split u kolovozu oborio rekorde

Iako se ove sezone često moglo čuti kako je turistička sezona podbacila, brojke ipak ukazuju na to da je situacija više nego dobra.

Tako je primjerice grad Split u kolovozu oborio sve rekorde. Zabilježeno je 193.305 dolazaka (što je za desert tisuća više nego lani), dok broj noćenja iznosi 659 tisuća (37 tisuća više negoli u istom mjesecu prošle godine). Time je ostvaren rezultat za čak 5 posto bolji negoli lani, i u dolascima i u noćenjima.

Split je u kolovozu ove godine tako posjetilo najviše gostiju iz Velike Britanije (21 tisuća), slijede Francuzi, Talijani, na četvrtom su mjestu Nijemci, a zatim gosti iz SAD-a, Španjolske, Australije…

“Tako razigrana struktura inozemnog turističkog prometa ukazuje na činjenicu da je Split u svim dijelovima svijeta prepoznat kao grad koji pruža kulturu, zabavu, odmor i događanja za sve ukuse i generacije njegovih posjetitelja i glas o tome je stigao do naših gostiju.

Naši su se gosti ovog kolovoza zadržavali u Splitu u prosjeku 3,5 dana i po svim podacima su smještajni kapaciteti bili odlično popunjeni s najvišim cijenama na razini godine, pa će i financijski rezultati turističkog sektora biti bolji nego lani. Prema raspoloživim najavama, rujan bi u turističkom prometu Splita trebao biti jednako uspješan, čemu će doprinijeti brojna događanja i manifestacije kojima dočekujemo goste”, kažu iz TZ Grada Splita.

Najveći rast dolazaka u kolovozu zabilježili su Irci kojih je bilo 3,3 tisuće, odnosno čak 61 posto više nego lani, te gosti iz Republike Koreje kojih je bilo 3,7 tisuća, što je rast od 39 posto u dolascima. Čak su i domaći gosti počeli više posjećivati Split, u kolovozu ove godine bilo ih je 16 posto više negoli lani (to je za više od 7 tisuća više nego godinu prije).

“Kada se analiziraju podaci turističkog prometa Splita od siječnja do kraja kolovoza, Split bilježi izvanredne rezultate i to sa 714.265 dolazaka gostiju i 2.151.724 milijuna noćenja. Time je Split u dosadašnjih osam turističkih mjeseci zabilježio rast dolazaka od 8 posto ili prevedeno u brojke posjetilo ga je 60 tisuća gostiju više nego lani.

Oni su uknjižili 200 tisuća noćenja više nego lani, odnosno rast od 9 posto u noćenjima. Apsolutno prvo mjesto u dosadašnjih osam mjeseci ove godine po brojnosti gostiju drže građani SAD-a kojih je u Split stiglo 75 tisuća, odmah iza njih su Britanci kojih je bilo 72 tisuće, treći su Francuzi s oko 50 tisuća dolazaka i četvrti Nijemci s 42 tisuće dolazaka, dok su se na visoko peto mjesto po brojnosti u Splitu smjestili gosti iz Australije.

Na svim tim tržištima, Split je grad koji bilježi dvoznamenkasti rast dolazaka, što mu garantira dugu turističku sezonu, jer se radi o gostima koji putuju već od zime do kasne jeseni”, pohvalili su se iz TZ Grada Splita.

Komentiraj