za 1.462.500 kuna / Supruga ministra Kujundžića kupila kuću u Zagrebu, no iz imovinske kartice nije jasno otkud im novac

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Kujundžić rekao je da supruga i on dobro zarađuju, a žive skromno

21.1.2020.
14:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Obitelj ministra zdravstva, Milana Kujundžića, krajem prošle godine kupila je još jednu kuću u Zagrebu. Kako je 12. prosinca 2019. upisao u imovinsku karticu, vlasnica je njegova supruga Tatjana Kujundžić koja je kuću s okućnicom u Maksimiru, ukupne površine 288 četvornih metara, platila 1.462.500 kuna.

Ministar je pri obveznom nadopunjavanju imovinske kartice upisao kako su do nove nekretnine došli "kupnjom od drugih izvora dohotka, novčanom pozajmicom te zaduženjem kod banke (kredit)". No, kako Telegram piše, ovaj je slučaj problematičan u nekoliko segmenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa Kujundžić krajem prošle godine kupila je kuću za 1.462.500 kuna. U studenome prošle godine u PBZ-u je podigla kredit u iznosu 750.000 kuna. Rok otplate je šest godina, kamata 2 posto, a mjesečni anuitet iznosi 11.062 kune. No, tim kreditom pokriveno je samo pola cijene koju je gospođa platila, do punog iznosa nedostaje 712.500 kuna.

Iz imovinske kartice nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla isplatiti ovu nekretninu do kraja. Ministar Kujundžić je razgovoru za Telegram rekao "posudili 300.000 kuna od obiteljskog prijatelja", no iznos te pozajmice nije upisao u karticu niti je otkrio kod koga se zadužio. Ministar nije htio odgovoriti od koga je posudio novac ni kakav je otplatni plan, odgovarajući tek kako će "posuđeni novac, naravno, biti vraćen". Problem je, međutim, što ministar nije upisao zaduženje u iznosu 300.000 kuna u imovinsku karticu pod kategoriju obaveza, a morao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, za ostatak iznosa, 412.500 kuna tvrdi da je podmiren iz štednje, no to se ne poklapa s podacima koje je dostavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Ne ulazeći u ovaj slučaj, iz Povjerenstva su potvrdili da dužnosnici u karticu moraju navesti iznos pozajmice i ostale uvjete. Dodaju i da, ako je dužnosniku pozajmicu dala fizička osoba, Povjerenstvo ne objavljuje ime i prezime osobe. No, oni moraju biti obaviješteni o kome se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić nije smjela otkriti je li im ministar Kujundžić dostavio potrebne podatke, no provjerom je otkriveno da pozajmica doista nije navedena u rubrici "podatci o obavezama". Na izravno pitanje je li prijavio pozajmicu Povjerenstvu, ministar nije odgovorio.

Otkud tih 412.500 kuna? "Dobro zarađujemo i živimo skromno"

Uz sve to, do punog iznosa nedostaje još 412.500 kuna. U odgovoru za Telegram ministar je kazao kako je taj iznos "podignut s računa u PBZ-u". To pak dovodi do još jednog ozbiljnog problema s njegovom imovinskom karticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2016. godine do danas, u Kujundžićevoj imovinskoj kartici stoji kako supruga i on imaju 275.000 kuna ušteđevine. Taj iznos ostao je nepromijenjen i nakon što su kupili kuću. Kako i danas piše da imaju tih 275.000 kuna na štednim knjižicama, nejasan je spomenuti ministrov odgovor da su "415.000 kuna podigli s računa u PBZ-u".

Na zamolbu za dodatnim objašnjenjem Kujundžić je tek izjavio da supruga i on zajedno zarađuju više od 40.000 kuna mjesečno te uspijevaju štedjeti jer "žive relativno skromno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo provjerava slučaj

Na sve navedene nelogičnosti oko ispunjavanja imovinske kartice upozoreno je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je potvrdilo da će napraviti redovitu provjeru podataka iz izvješća o imovinskom stanju s podacima prikupljenim od nadležnih tijela. Ako se utvrdi nesklad ili nerazmjer, zatražit će očitovanje ministra Kujundžića nakon kojeg se odlučuje o pokretanju ili nepokretanju postupka.

Također pojašnjavaju da su dužnosnici sve promjene u imovini do kojih je došlo tijekom godine, obvezni prijaviti istekom godine u kojoj su promjene nastale. Dakle, ministar Kujundžić je već zakasnio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo