Brojna svjedočanstva

Švicarski novinari snimili hrvatsku policiju kako ilegalno deportira migrante?

MUP se u nekoliko navrata ogradio od bilo kakvih kriminalnih djelatnosti takve vrste.

Na švicarskoj javnoj televiziji SRF bit će emitiran prilog u kojemu se nalazi snimka hrvatske policije koja ilegalno deportira migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. U već dostupnoj tekstualnoj verziji priloga stoji kako je to kršenje međunarodnih i zakona Europske unije te da “Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH”, prenose vijesti.rtl.hr.

Švicarski su novinari dokumentirali četiri takva slučaja koji se u kojima je hrvatska policija protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske. Većina migranata porijeklom je iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

S njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali švicarski novinari.

Jedan mladić iz Pakistana ispričao je kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u kombi i odvukla ravno do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, prisjetio se Pakistanac.

“Tada su nam uništili mobitele i poslali nas natrag u BiH”, rekao je za SRF. Dodao je i kako su im policajci ukrali i novac.

Dotaknuli su se i svjedočanstva afganistanske obitelji s malom djecom koje su hrvatski policajci zaustavili su šumi. “Uperili su pištolje u nas i rekli da stanemo”, prisjetili su se tog potresnog događaja. Dodali su da su bili prestravljeni i da su plakali. Zatražili su azil, a policajci su im se samo nasmijali i rekli da dobivaju “bosanski azil”.

Švicarski su novinari razgovali s više od sto migranata i izbjeglica, a svi su rekli da im je odbijen azil. Od mnogih migranata čuli su ista svjedočanstva – to predstavlja kršenje zakona, piše SRF.

Video pogledajte OVDJE.

Komentiraj