Nije joj bilo spasa

U dubrovačkoj bolnici provela pet dana, a tek u Zagrebu joj otkriveno krvarenje mozga

Znamo da nam je zdravstveni sustav u jako lošem stanju. Donosimo vam jednu potresnu priču s Korčule. O djevojci koja je preminula, a obitelj smatra – liječnici nisu savjesno radili svoj posao.

“Ne tražim odštetu, novčanu, ja tražim duševnu izvinjenje”, rekao je Ivo Radić umirovljenik s Korčule, kojemu je ostala samo sumnja.

Ivo sumnja da su liječnici Opće bolnice u Dubrovniku nesavjesno liječili njegovu kći Ivanu koja je umrla u 29. godini. Težak je teret na njegovim plećima. Sve je već izgubio. Ne očekuje da će dobiti puno.

“Nijedan novac ne može vratiti moje dijete i to ne tužim radi novca, tužim radi sebe, radi ovog unutra”, rekao je Ivo.

Njegova kći Ivana umrla je u kolovozu 2017. Podnio je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku. U jesen 2018. odvjetništvo prijavu odbacuje.

“Tužim ih zbog toga jer nisu savjesno vršili svoj posao, jer da su ga vršili moja kćerka bi bila tu”, rekao je Ivo.

U kaznenoj prijavi navodi da su liječnici u dubrovačkoj bolnici utvrdili pogrešnu dijagnozu i u ključnim trenucima za život bolesnice nisu na vrijeme poduzeli potrebne mjere kako bi se krvarenje u mozgu zaustavilo i saniralo.

“Niti ovo ne govorim iz mržnje, niti mislim da su ubice moje kćerke, samo mislim da nije adekvatno i etički obavljeno liječnje moje kćeri”, objašnjava Ivo.

Ivina kćer Ivana liječila se pet dana u Dubrovniku. Stanje se nije popravljalo. Obitelj ju je zatim prevela u Zagreb .

“Dovedeš blisku osobu u bolnicu očekuješ da je to to, da će napraviti svoje da će učiniti svoj posao i onda ja moram na svoju odgovornost vozit je u drugu bolnici koja je 500, 600 km dalje”, rekao je Ivanin suprug Renato Marelić.

Dvije bolnice – dvije različite dijagnoze. Iz Dubrovnika je Ivana otpuštena s jednom dijagnozom. U KBC-u Zagreb primaju je s drugom: opsežno krvarenje mozga.

Ivo lista otpusna pisma, nalaz obdukcije, rješenje Općinskog državnog odvjetništva koje je zaključilo da nema osnova za kazne, nalaze vještaka i mišljenje Hrvatske liječničke komore. U tim dokumentima svi jednoglasno tvrde da su poduzete sve mjere liječničke skrbi te da nije došlo do stručnog propusta u dubrovačkoj bolnici. Ali, ožalošćeni otac ne kani stati.

I za dvoje liječnika ima samo jedno pitanje.

“Da li bi ona postupala prema svome djetetu ili on prema svom sinu da su bili u stanju u kojem je bila moja kćerka”, rekao je Ivo.

Ivana je bila osoba s ozbiljnim dijagnozama. Gusto sitnim slovima ispisane stranice nalaza navode da se liječila radi cijelog niza autoimunih organskih poremećaj. Od hipotireoze već od 19. godine, cirozu jetre dobila je s 21-om, s 27 godina dijagnosticiran joj je ulcerozni kolitis, iste godine odstranjena joj slezena i izvedena totalna kolektomija, pišu Vijesti.hr

“U međuvremenu je ostala trudna”, rekao je Renato.

Ista dokumentacija pokazuje koliki je Ivana bila borac, uspjela je iznijeti trudnoću i roditi djevojčicu.

Posljednje putovanje mlade Ivane Radić s Korčule rekonstruirano je po izjavama njezinog oca i supruga. S druge strane korištena je dostupna medicinska dokumentacija budući da su iz Opće bolnice u Dubrovniku odgovorili šturo i samo pismenim putem: “Duboko suosjećamo s obitelji, ali navode iz tužbe odbacujemo jednako kao što je to prethodno napravio DORH.”

“22-og ujutro ona je mene zvala da više ne može da je boli glava da joj se muti vid”, prisjeća se Renato.

Primljena je u dubrovačku opću bolnicu. Tamo je liječena, navodi se u dokumentaciji, zbog krvavih proljeva i opće slabosti.

“Žalila mi se na bolove u glavi da ne vidi, odmah sam sestrama koje obilaze pacijente rekao da se ona žali na bolove u glavi da ne vidi i rekli su mi da je najvjerojatnije da je od velikih vrućina vani, jer da je i u sobi vruće”, rekao je Renato.

Potužila se i roditeljima.

“Tata ništa ne čine oko mene počela me boljet glava, slabo vidim”, prisjeća se Ivo.

Nakon par sati telefon je ponovno zazvonio.

“Javila se jedna žena koju ne znam, uključila joj je mobitel. Ivana me nazvala i rekla da oko nje ništa ne rade i da će umrit i ja sam tada zovnio muža joj”, rekao je Ivo.

“Ja sam doktoru rekao i doktore, Ivana ne vidi, a on je rekao da to može biti od vrućine, može se zamuti se vid”, rekao je Renato.

Kako se stanje nije popravljalo nego je bilo sve gore, suprug u dogovoru s liječnikom aranžirao je prijem pacijentice u KBC Zagreb, pišu Vijesti.hr

Međutim, pokazalo se u četvrtak da do ponedjeljka nema slobodnih sanitetskih vozila. Na put dug 600 kilometara, uz dopuštenje liječnika, krenuli su osobnim vozilom bez stručne pratnje.

“Napravio sam joj ležaj, da može spavati”, prisjeća se Renato.

Na KBC-u Zagreb primili su ih u pet ujutro. Renato je prenio da se proteklih dana žalila na jaku glavobolju. Liječnici na Rebru su napravili hitan magnet mozga.

Utvrđeno je, piše u nalazu, opsežno intrakranijalno krvarenje s edemom bijele tvari.

“Na Rebru sam znao u čemu je problem kroz tri ure, a tamo je pet dana u Dubrovniku i tko zna koliko bi tamo stajala to nitko ne zna”, rekao je Renato.

U obrazloženju Državnog odvjetništva, piše kako je u Općoj bolnici Dubrovnik započeta odgovarajuća obrada: naveli su kako oftalmološki pregled nije pokazao patološke promjene.I Hrvatska liječnička komora tvrdi: ‘Simpotmi glavobolje i smetnji s vidom nisu zanemareni u duborvačkoj bolnici’. Ističu da za vrijeme liječenja u dubrovačkoj bolnici nije bilo dovoljno čvrstih indikacija za hitnim magnetom mozga zbog sumnje na intrakranijalno krvarenje. Procjena dubrovačkih liječnika je bila opravdana.

Više pročitajte OVDJE

Komentiraj