tjedna prognoza

U nekim krajevima je pao snijeg: Evo kakvo nas vrijeme očekuje za Praznik rada

Jutro je na Velebitu osvanulo pod debljim snježnim pokrivačem kakvog tamo nije bilo više od mjesec dana!

Naime, jutros je izmjereno 29 cm snijega! Takva prava zima vratila se samo u planinska područja premda se i u nizinama temperatura osjetnije spustila. No bez brige, uskoro će ponovno zatopliti …

Pred nama je Praznik rada pa smo malo zavirili u meteorološku arhivu kako bismo provjerili kakvo smo vrijeme imali na prvi svibnja na zagrebačkom području, pišu Vijesti.hr

Unatrag 30 godina, u podacima smo pronašli da je 20 puta na taj dan temperatura bila iznad 20 °C. Iako tih 67 posto ugodnih praznika rada nisu svi bili sunčani i suhi, ove godine malo ćemo popraviti tu statistiku pa pripremite roštilje! I to, ne samo u Zagrebu već u gotovo cijeloj Hrvatskoj!

I utorak počinje oblačnim i svježim jutrom, uz temperaturu od oko osam stupnjeva. Najhladnije će biti u Gorskom kotaru i Lici, ispod 5 °C. U većem dijelu kopnene Hrvatske utorak će biti suh, rijetko uz poneki pljusak, a slaba kiša padat će u Slavoniji. Zato će u poslijepodnevnim satima temperatura na zapadu porasti do 18 °C, a na istoku biti slična današnjoj. Vjetar će okrenuti na sjeverozapadnjak i dnevna temperatura od sredine tjedna polako će rasti. Jutra ostaju svježa.

Osim ranojutarnjih trkača i šetača pasa, većina će prespavati prohladno prvomajsko jutro. Praznik rada proći će uz pretežno sunčano vrijeme i ugodnih dnevnih 20 °C. U gorju i unutrašnjosti Dalmacije bit će oko 15 °C, a tamo postoji i nešto veća vjerojatnost za pljusak u poslijepodnevnim satima. Četvrtak će biti najsunčaniji dan ovoga tjedna, a u petak stiže novo pogoršanje vremena, pišu Vijesti.hr

Kišni oblaci zadržat će se u Dalmaciji i velik dio utorka. Ipak, oborine će biti slabe i povremene te će se skupiti samo nekoliko litara kiše po četvornome metru. Na sjevernom Jadranu će se razvedriti, a bura okrenuti na slab sjeverozapadnjak. Bit će osjetno toplije nego danas.

Na Praznik rada duž cijele obale sunčano, a dnevna temperatura porast će iznad 20 stupnjeva. Budući da će u zaleđu biti pojačanog razvoja oblaka, moguće je da se poneki oblak spusti i do obale južnog Jadrana. Ugodno ostaje sve do vikenda. U petak jača jugo, bit će i sve više oblaka. Najprije na sjevernom Jadranu gdje će već padati kiša, a u subotu su pljuskovi izgledni i u Dalmaciji.

Od travnja ćemo se oprostiti uz oblačno, svježe i promjenjivo vrijeme, a u svibanj uskočiti uz sunce i proljetnu toplinu.

 

Komentiraj