posebno izdanje

U Noći muzeja sudjelovat će i Nacionalni park Krka

Javna ustanova “Nacionalni park Krka” pridružit će se “Noć muzeja” s programskom podrškom muzejima Šibenika, Drniša i Knina koji su se okupili pod zajedničkim nazivnikom “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”.

Posjetiteljima će predstaviti bogatu muzejsku građu u svjetlu inovativne budućnosti, s obzirom na to da je uspješnost u promociji kulturne baštine upravo u korištenju novih tehnologija, izvijstili su iz NP Krka.

Tako će, pored uživanja u jedinstvenoj ljepoti zimske Krke, posjetitelji imati priliku detaljnije se upoznati s tradicijskim zanatima i bogatom industrijskom baštinom na rijeci Krki.

U vodenicama na Skradinskom buku bit će prezentirana stara kužina, mlin, mlinareva soba, tkalački stan, kovačija i štala a postavljena je i izložba o hidroelektranama sagrađenima duž toka rijeke Krke.

Rijeka Krka teče kroz foto-priču

U Gradskom muzeju Drniš od 19 sati posjetitelji će se moći zabaviti foto-pričama s motivima rijeke Krke.

Za nesvakidašnji doživljaj motiva rijeke Krke, prirodnih vrijednosti, kulturno-povijesnih znamenitosti i manifestacija pobrinuli su se fotografi amateri: Iva Matić, Ante Gverić i Tomislav Prpa. Veličanstveni prizori uhvaćeni pažljivim fotografskim okom razlit će se muzejskim zidovima, uz glazbu i svjetlosne efekte.

Uz foto izložbu održat će se kulinarska radionica na kojoj će se pripremati jednostavne slastice, energetske pločice od domaćih orašida, suhih smokava i rogača, a na bogatoj trpezi naći će se i pokoji stari recept iz antičkoga Rima u suvremenoj izvedbi.

Posjetitelji će moći zaviriti i u čarobnu škrinju koja krije tajne tradicijskih zanata na Krki. Suvremene tehnologije živopisno će dočarati ugođaj tradicionalne kovačije i staroga mlina.

U 20 sati u Kninskom muzeju bit će otvorena izložba “Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu novih istraživanja” koja je rezultat suradnje Javne ustanove “Nacionalni park Krka” i Državnog arhiva u Šibeniku.

Na izložbi su obrađene srednjovjekovne utvrde u obuhvatu Nacionalnog parka “Krka” na kojima je Javna ustanova “Nacionalni park Krka” tijekom proteklih godina sustavno provodila arheološka istraživanja, arhitektonska i geodetska snimanja te konzervatorske radove.

Komentiraj