vlada u akciji

U pripremi porez na nekretnine? Predložio ga onaj koji je obećao da ga neće uvesti

Vlada posljednjih godinu i pol dana ponavlja da u Hrvatskoj neće biti poreza na nekretnine, no na posljednjoj sjednici usvojena je odluka koja kao rješenje za nedostatak novca u obnovi zgrada nudi i uvođenje poreza na nekretnine.

“S obzirom na višestruke javne koristi od održive obnove zgrada, pri oblikovanju poreza na nekretnine treba predvidjeti porezne olakšice za vlasnike nekretnina koji ulažu u rekonstrukciju i postižu ciljane građevinske i energetske standarde”, stoji u Dugoročnoj strategiji za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada koja je Vladinom odlukom stupila na snagu, piše Novi list.

Pojašnjava se da se takve olakšice mogu višestruko vratiti kroz povratne učinke potaknutih ekonomski aktivnosti, koje bi se dogodile u građevinarstvu zbog obnove zgrada, što bi utjecalo na povećanje javnih prihoda. Dakle, Vlada u strategiji priznaje da bi građane na ulaganje u energetsku obnovu zgrada mogle potaknuti porezne olakšice, a da bi ih mogli ostvariti, država bi im prvo trebala uvesti porez na nekretnine.

Iako premijer i ministri nisu digli ruke ni za porez ni za olakšice, jesu za dokument koji kaže da bi to mogla biti jedna od mjera kojom će se poticati energetska obnova zgrada, što je hrvatska obveza i prema direktivama Europske unije.

Strategija je na sjednici Vlade jednoglasno prihvaćena. O njoj je nekoliko uvodnih rečenica rekao HNS-ovac Predrag Štromar, čije je ministarstvo i predlagatelj te strategije. Štromar je donedavno bio najveći protivnik uvođenja poreza na nekretnine, što njegov potez čini zanimljivijim, piše Novi list.

Komentiraj