jedini brod se nalazi u trstu

U slučaju onečišćenja mora možemo samo sjediti i čekati brod iz Italije: “Do tada će već biti kasno”

Županija Splitsko-dalmatinska nema puno izbora u slučaju većeg onečišćenja mora, jedini brod na koji se mogu osloniti nalazi se u Trstu.

Onečišćenja poput onoga kojem smo svjedočili nedavno na Braču gdje je manji kruzer ispuštao fekalije nedaleko od same plaže, rješavaju uglavnom Cian i vatrogasci, ali za veća onečišćenja rješenja nema.

Ivan Andabaka iz Nezavisne liste mladih upozorio je tijekom aktualnog sata današnje Županijske skupštine da istočnom stranom Jadranskog mora prođe oko 70 milijuna tona opasnog otpada, Crna Gora uskoro namjerava krenuti u eksploataciju plina i nafte, a i Albanija šalje morskim strujama otpad prema našim granicama. Što bi se dogodilo u slučaju većeg onečišćenja mora i kako bi naša županija reagirala s obzirom na to da je jedini brod koji može reagirati lociran u Trstu.

“On ima ograničene kapacitete i može postaviti dvije membrane koje bi zaštitile naftnu mrlju veličine 500 metara. Kako tom brodu treba oko 20 sati da dođe do Visa mrlja bi do tada već mogla doći na kilometar ili kilometar i pol. Imamo li kakva rješenja za ekološko onečišćenje mora?”, pita Andabaka.

“Sve županije imaju nadležnost nad onečišćenjima koja realno ne mogu same očistiti”, odgovorio mu je pročelnik Stipe Čogelja.

“Mi izdvajamo čak i dosta više novca za ovu namjenu, godišnje oko dva milijuna kuna na dvije brodice, ali se one mogu koristiti samo uz obalu. Problem nastaje na otvorenom moru. S ministarstvom zaštite okoliša se ta ingerencija prebacila na ministarstvo mora, a krajnji je cilj da u sklopu ovog projekta nacionalne sigurnosti i MORH preuzme nadležnost nad onečišćenjima. Ujedno je cilj kupovina broda koji bi se smjestio negdje na sredini Jadrana, a koji može reagirati na otvorenom moru”, kaže Čogelja.

“Sada je situacija takva da je jedini brod koji može reagirati stacioniran u Trstu i ima rok odaziva tri sata do luke Trst, te putovanja u Hrvatsku što je ukupno 6 sati. Kada bi se dogodilo neko onečišćenje u šest sati je sve gotovo”, kaže Čogelja.

“To je nacionalno pitanje, a na žalost niti jedna županija ne može to pokriti sama. Mi se jesmo pokušali dogovoriti i intencija jest da sve županije zajedno i resorno ministarstvo kupe jedan brod. Kako za lokalne potrebe, jer imali smo ove godine nekoliko onečišćenja i na žalost malo češće ove godine Lučka kapetanija angažira naše nadležne brodice CIAN ili vatrogasce i oni izađu i sve saniraju, tako i da brzo riješimo ove manje probleme. Kada su u pitanju ovi veći problemi, onda ministarstvo treba kupiti brod.”

Svi župani iz primorskog pojasa, sedam županija će krajem rujna održati sastanak u Šibeniku, na koji će biti pozvani predsjednik vlade, ministar zaštite okoliša i ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša, kao i ministar unutarnjih poslova, gdje će se raspravljati i o ovoj temi.

“Kada je nedavno bila vježba dogovoren je ovaj sastanak, a Fond je obavezan do tog sastanka napraviti neke nove mjere. Najvjerojatnije je kako će se cijeli program obavljati preko MUP-a preko kojeg bi se trebalo nabaviti i brodovi”, najavio je župan Blaženko Boban.

Komentiraj