nove odredbe

Udarac po džepu iznajmljivačima apartmana, evo koliko će ih koštati nova obaveza

Iznajmljivače apartmana, prema svemu sudeći, čeka velika promjena.

Kako je danas najavio ministar turizma Gari Cappelli, privatni će iznajmljivači uskoro morati rekategorizirati svoje objekte jer rekategorizacija nije obavljena više od 20 godina, piše Index.

Za iznajmljivače se tako uvodi obveza koja nije postojala 20 godina.

Rekategorizacija podrazumijeva provjeru apartmana, soba i kuća za odmor koji se iznajmljuje kako bi se provjerilo pripada li im i dalje kategorija koji posjeduju, ili im se kategorija treba promijeniti. Postupak je to o čijem se provođenju govori godinama.

No najvažnije pitanje za sve iznajmljivače glasi: Koliko će ih to sve koštati?

Ministar je danas najavio da bi u postupku rekategorizacije koji je danas najavio kategoriju moglo promijeniti oko 20.000 smještajnih kapaciteta. Njihovi će iznajmljivači, čini se, morati platiti i do 1000 kuna po apartmanu za promjenu kategorije. No svi će, bez obzira na to hoće li se njihovom smještaju promijeniti kategorija, vjerojatno morati platiti pristojbu za utvrđivanje stanja njihovog apartmana, sobe ili kuće za odmor, piše Index.

“Nisam siguran koliko se sada naplaćuje, riječ je o nekim taksama za dobivanje rješenja nakon uvida na temelju čega se dobiva dozvola za iznajmljivanje. To provode županijske turističke zajednice. Ako se ne bi mijenjala kategorija trošak ne bi bio velik, možda stotinjak kuna. No možda postoji mogućnost da se kategorizacija vrši besplatno jer ipak je u interesu države da se to provede. To bi bilo najpoštenije”, smatra Andrić.

Cappelli je danas objasnio zašto se kreće u provođenje postupka rekategorizacije.

“Vrijeme je da razmislimo što i u kojem smjeru s obiteljskim smještajem. Rekategorizacija će dati dobar rezime i više od 20.000 smještajnih kapaciteta bit će rekategorizirano, jer nisu rekategorizirani 20 i više godina. Hotelijeri svake četiri godine moraju obaviti rekategorizaciju pa mislim da je vrijeme da to napravimo i za privatni smještaj”, rekao je Cappelli.

Više pročitajte OVDJE

Komentiraj