najavio ministar

Uskoro padaju cijene svih lijekova i poveća se neoporezivi dio za bonuse i božićnice

S 1.12. povećava se neoporezivi dio za nagrade poput božićnica, bonusa i slično s 2.500 na 7.500 kuna.

Lijekovi koje građani kupuju bez recepta u ljekarnama poput onih protiv bolova, dodatno će pojeftiniti. Ministar Marić danas predstavlja proračun za 2019. godinu. Potvrdio je da će se na sve lijekove primijenjivati snižena stopa PDV-a od 5 posto, bez obzira idu li na recept ili bez recepta.

S 1.12. povećava se neoporezivi dio za nagrade poput božićnica, bonusa i slično s 2.500 na 7.500 kuna.

Ova izmjena bi u zadnji tren trebala biti ubačena u poreznu reformu i rasterećenje pa će tako PDV od Nove godine biti 13 posto na osnovne živežne namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječje pelene. Na tom su popisu sad, kako se čini, i bezreceptni lijekovi.

Snižavanje PDV-a s 25 na 13 posto nosi u prosjeku pojeftinjenje od 10 posto osnovnog proizvoda. Ukoliko PDV bude pet posto na bezreceptne lijekove, pojeftinjenje bi trebalo biti i veće.

Udruga koalicija u zdravstvu i farmaceutska industrija su jako lobirali kod ministra financija Zdravka Marića na ovo sniženje i isticali su da se radi o nepravednom sustavu jer na isti lijek, ukoliko se izda na recept, PDV iznosi pet posto, a ako ga građanin kupi bez recepta, onda je PDV 25 posto, piše 24sata.

Komentiraj