nezadovoljstvo raste

Uz škole, u četvrtak i fakulteti kreću u štrajk: “Zahtjevi iznose 40 milijuna kuna”

Simbolično pred Muzejem prekinutih veza – prosvjetari su danas najavili nove sindikalne akcije. Uz to što u ponedjeljak štrajkaju sve škole u Hrvatskoj, u planu je da im se u četvrtak, ne bude li sluha Vlade, pridruže i fakulteti. I to nije sve. Pritisak će biti sve jači, poručuju sindikati – koji su najavili svakodnevne prosvjede na Markovu trgu.

Poziv za sastanak iz Vlade još nisu dobili pa u ponedjeljak štrajkaju sve škole u Hrvatskoj. Premijer je u Bruxellesu odgovorio na pitanje kada će ih pozvati na razgovor. “Pa dogovorit ćemo se kad se vratim. Ja u svakom slučaju u cijeloj ovoj priči ne vidim nikakvu urgenciju, što je to tako dramatično da se mora štrajkat non stop”, kazao je Andrej Plenković, javlja RTL Danas.

Prema izračunu Ministarstva obrazovanja, učitelj s 15 godina staža, koji ima dvoje djece i nema status mentora ili savjetnika te živi u Zagrebu ili Splitu, povećanjem osnovice plaće za 6,12 posto ili koeficijenata od 6,11 posto – dobit će povišicu od 451 kunu neto.

“Ponuda premijera je da svima podjednako unutar sustava javnih i državnih službi raste osnovica plaće. Što znači raste osnovica u javnim službama, raste osnovica tako podjednako i u obrazovanju, ali zaostajanje, naša pozicija i dalje nije riješena. Zaposlenici u obrazovanju i dalje su najpotplaćenija karika u javnim službama”, kazala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Isto upozoravaju učitelji i profesori, koji danas štrajkali u četiri županije. “Zašto? Jer smo zakinuti s tim koeficijentima još od 2015. godine gdje su nam koeficijente smanjili tako da smo mnogi mi dobili umanjenu plaću, evo među njima sam ja sad, idem ove godine u mirovinu, ja sam tada dobio manju plaću 900 kuna”, rekao je profesor u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci Branko Čamber.

Zato će u ponedjeljak štrajkati sve škole u Hrvatskoj, a ako ne dođe do dogovora, u četvrtak će im se pridružiti i fakulteti. Vilim Ribić, poziva sve sindikate na štrajk solidarnosti. “Krajnje je vrijeme da neki sindikati, koji poput imele parazitiraju na štrajkaškim naporima sindikata koji imaju štrajkaški potencijal, krajnje je vrijeme da i oni nešto poduzmu, a ne da se svaki puta slože s onim što im Vlada ponudi i nama otežaju pregovarački proces”, kazao je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Zasad pregovora između Vlade i sindikata u školstvu nema pa uz štrajk, premijera očekuju i svakodnevni prosvjedi na Markovu trgu.

U RTL-u Danas s novinarkom RTL-a Mateom Damjanović razgovarao je Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koji je objasnio kako će izgledati štrajk u četvrtak, ako mu se pridruže i fakulteti.

“U ponedjeljak je najprije zakazan sastanak mirenja. Ako taj sastanak ne urodi pozitivnim rezultatima, sukladno najavi štrajka koji smo danas uputili, štrajk će se održati u četvrtak”, rekao je Kroflin i dodao da su u štrajk pozvani svi zaposlenici visokog obrazovanja.

“Štrajk nije usmjeren povećanju plaća svih u sustavu visokog obrazovanja i znanosti već samo određenih kategorija, a to su nenastavno i neznanstveno osoblje na našim institucijama: čistačice, administrativni radnici, tehničari i laboranti. I predavači kao što su predavači stranog jezika, tjelesne kulture i ljudi koji rade na veleučilištima i visokim učilištima. Za njih tražimo povećanje plaće od 3 posto, a za nenastavno i neznanstveno osoblje tražimo povećanje od 6,11 posto”, rekao je Kroflin te dodao da ta dva zahtjeva zajedno iznose manje od 40 milijuna kuna.

“To je suprotno onome što je premijer tvrdio da to iznosi 200 milijuna kuna. To je bila prenapuhana brojka”, kazao je Kroflin.

Komentiraj