POSEBNE MJERE ZAŠTITE / Vatrogasci su spremni za turističku sezonu: 'Vlada nam je osigurala 25 milijuna kuna'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Kao izvršitelje i sudionike dodat ćemo turističke tvrtke, Hrvatsku turističku zajednicu i Ministarstvo turizma'

30.5.2019.
16:24
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Sve je spremno za početak protupožarne sezone, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na konferenciji za novinare u sjedištu Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), gdje je također potpisan protokol o suradnji HVZ-a, Hrvatskih šuma i Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

"Vlada je za posebne mjere zaštite od požara u 2019. osigurala 25 milijuna kuna, a dodatni naglasak stavit ćemo na preventivnemjerezaštite. U program aktivnosti vezanih za planiranje evakuacije turista i čišćenja zaštitnih koridora i pravaca za evakuaciju kao izvršitelje i sudionike dodat ćemo turističke tvrtke, Hrvatsku turističku zajednicu i Ministarstvo turizma", rekao je Tucaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je nadopunu ovogodišnjih aktivnosti u koje će uključiti Ministarstvo obrazovanja i znanstvene institucije radi upoznavanja učenika osnovnih i srednjih škola s opasnostima i posljedicama požara te podizanja razine protupožarne kulture.

Predlaže se izrada tri nova standardna operativna postupka za slučaj korištenja bespilotnih letjelica za izviđanje i gašenje požara na otvorenom prostoru, za potrebe žurnog prebacivanja vatrogasne i teške mehanizacije s kopna na otoke i obrnuto, te za usklađeno djelovanje u akcijama gašenja požara na moru i pomorskim objektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HVZ provodi zajedničke promidžbene aktivnosti s Hrvatskim šumama i Hrvatskim autocestama, a potpisan je i Sporazum o suradnji gašenja velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima.

Organizirali su uvježbavanje u radu s helikopterom Mi 8 MTV-1, osposobljavanje za desantiranje i gašenje šumskih požara s helikopterom i nabavu vatrogasne zaštitne opreme, te je odobreno sufinanciranje projekta dodatnog zapošljavanja sezonskih vatrogasaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske šume spremne su za protupožarnu sezonu - osnovana je motriteljsko-dojavna služba u kojoj će se dodatno zaposliti 320 djelatnika, osigurano je dvjestotinjak motrionica i napravljeno 75 kilometara protupožarnih prosjeka, a lani je nabavljen sustav za rano otkrivanje požara, nabrojao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić dodavši da u ovu protupožarnu sezonu namjeravaju uložiti više od 100 milijuna kuna.

Zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera OS RH-a brigadni general Krešo Tuškan poručio je kako je vojska apsolutno spremna za početak protupožarne sezone 1. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s odlukama glavnog vatrogasnog zapovjednika djelovat ćemo s kopnenim, zračnim i pomorskim snagama. Pritom smo, obzirom na meteorološke uvjete, fleksibilni prema mogućoj odgodi i produžetku protupožarne sezone, pa se nadam da ćemo polučiti još bolje rezultate nego lani, kazao je Tuškan.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo