RTL prvi na mjestu gdje će se liječiti eventualni oboljeli

VIDEO Hrvatska čini sve da spriječi zarazu koronavirusom

Kretanja koronavirusa prati epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donose Vijesti.hr.

A u slučaju da koronavirus stigne u Hrvatsku sve je spremno. Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević biti će središnja nacionalna ustanova u kojoj će se u posebnim izolacijskim uvjetima zbrinjavati pacijenti, ako ih bude.

Karantena u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević je spremna. Na ulasku u karantenu medicinsko osoblje sa sebe svlači svu svoju odjeću i oblači zaštitnu opremu. Tu se nalaze kombinezoni, kape maske, naočale, a posljednje što stavljaju su dva para zaštitnih rukavica. Tek nakon što su poduzeli sve mjere zaštite mogu ući u izoliranu sobu i pružiti pomoć oboljelom pacijentu.

”Da bi se rizik da se zdravstveni djelatnici zaraze sveo na minimum netko mora nadgledati sve izvana. To se odvija video nadzorom, a komunikacija ide preko interfona gdje se može pitati i dati upute”, objasnio je Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Nakon boravka s pacijentom liječnici i medicinske sestre ulaze u prostor za nečisto. Ovdje svu svoju zaštitnu odjeću odlažu u posebne kontejnere, a onda se sve i uništava. Osoblje bolnice za ovakve situacije je spremno, a uskoro će na raspolaganju imati i potrebne dijagnostičke alate.

”Trenutno traje dostava tih dijagnostičkih testova u svim zemljama EU. Idući tjedan će doći u Hrvatsku i mi ćemo biti referentna ustanova u kojoj će se vršiti testiranja tog novog korona virusa”, dodao je Čivljak.

Kretanja koronavirusa prati epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

”U ovim trenucima možemo reći da je rizik mali, sve mjere koje provodimo su da bi spriječili unos virusa u Hrvatsku. Također razvijamo protokole ako se zaraženi koronavirusom pojave”, rekla je epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić.

Putujete u Kinu? Dobro pročitajte ove preporuke kako biste se zaštitili od opasnog virusa!

Mjesta panici još nema, a sve su službe na oprezu, prenose Vijesti.hr.

Komentiraj