rođendan države

Vraćanje Dana državnosti na 30. svibnja: Evo što o tome mislie građani

Da će se Dan državnosti vratiti na 30. svibnja najavio je u završnici kampanje za euroizbore premijer Andrej Plenković. Čini se da to građane i neće previše pogoditi.

U Americi se Dan nezavisnosti, 4. srpanj, slavi vatrometom, paradom i brojnim aktivnostima.

U Francuskoj je to 14. srpnja, a obilježava se pad Bastilje tradicionalno uz vojnu paradu, pišu Vijesti.hr.

Da Hrvatska nešto slavi vidi se po ponekoj zastavi, i naravno neradnom danu. No, što se slavi, pitali smo u Rijeci, Zadru i Zagrebu.

“Sutra se slavi Dan državnosti”, “Pojma nemam sunce”, “Dan hrvatskim branitelja?”, bili su neki od odgovora.

Donijeta je povijesna odluka o suverenosti i samostalnosti. Vrlo dobro se svega sjeća tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

“Mi smo držali, jer smo to radili u dogovoru sa Slovenijom, držali smo da proglašenjem suverenosti i samostalnošću, nadali smo se da će na taj način biti izbjegnut rat”, rekao je Šeks.

Dan je to kada je rođena država, i zato smatra akademik Davorin Rudolf treba ga slaviti kao Dan neovisnosti, a ne Dan državnosti. S tom inicijativom išao je i prema Saboru.

“To nije ideološko pitanje, stranačko, to faktografija, nije interpretacija povijesti to je povijest. Ajde da se složimo, dan neovisnosti je dan kada je rođena ova država to je 25. lipnja”, kazao je Davorin Rudolf koji je 1991. godine bio ministar vanjskih poslova.

Promjene je najavio i sam premijer Plenković. I to nakon 18 godina, ponovno vraćanje Dana državnosti na 30 svibanj, pišu Vijesti.hr.

“Mislim da će se uskoro, na jesen krenuti u izradu zakona kada će se 30. svibanj ponovno konstituirati kao Dan državnosti. 30 svibanj je ostao u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda emocionalno kao važan dan. Ne zato što je konstituiran sabor već je taj sabor donio najvažnije, državotvorne odluke”, rekao je Šeks.

Povratak Dana državnosti na 30. svibanj i za većinu je građana prihvatljiva.

“Bilo je super, jer je narod bio ponosan, jednostavno danas nemate ni zastava, ne držimo do našega”, rekla je Zorica.

“Ja sam ipak za ovaj 25.6.”, rekao je Božidar.

“Bolji je ovaj datum jer se može spojiti”, smatra Toni.

“Ne znam razliku ali mislim da bi 30.5 bio logičniji naučili smo se”, kazala je Anita.

Ako tako bude, danas će se zadnji put slaviti Dan državnosti 25. lipnja.

Komentiraj