Evo što prije moramo napraviti

Za pet godina kunu bismo mogli poslati u povijest: Stižu euri?

Idućeg tjedna hrvatska Vlada predvođena Andrejem Plenkovićem u Bruxelles šalje pismo namjere za uvođenjem eura.
Prvi je to u nizu formalnih koraka u dovođenju naše zemlje u prestižnu eurozonu, društvo najjačih i najrazvijenijih europskih ekonomija. No, uz nužno bombardiranje formalnim pismima, Hrvatska za napuštanje kune i uvođenje eura mora ispuniti niz ozbiljnih uvjeta

Plenković se već sastao s predsjednikom Europske središnje banke MarijomDraghijem, potpredsjednikom EK zaduženim za euro Valdisom Dombrovskisom, predsjednikom eurogrupe Marijom Centenom i predsjednikom radne grupe za euro Hansom Vijlbrieom. Te četiri osobe ključne su za prihvaćanje našeg pisma namjere nakon čega slijedi prvi veliki korak: ulazak u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), prenosi tportal.

ERM II je najlakše pojednostaviti i opisati kao predčekaonicu za euro, u kojem zemlja mora zadovoljiti pet strogih kriterija kako bi dobila zeleno svjetlo. Ti su kriteriji: niska i kontrolirana inflacija, stabilan tečaj domaće valute u odnosu na euro, niska razina javnoga duga, niske kamate na zaduženje države i mali proračunski deficit. Nakon ulaska u tečajni mehanizam prati se ispunjenje svih pet kriterija u iduće dvije godine i ulazak u ERM znači službeni početak priprema za uvođenje eura. Evo kako stojimo u svakome od njih.

Zahvaljujući politici obrane tečaja kune koju HNB provodi već godinama, kuna nikad nije bitnije slabjela ili jačala prema euru. Jak izvoz, rekordni turistički rezultati i sve više eura iz EU fondova pune zemlju devizama, pa guverner HNB-a Boris Vujčić ima sasvim dovoljno ‘streljiva’ za obranu tečaja, tj. povremena povlačenja i upumpavanja eura u financijski sustav ako se za to iskaže potreba.

Komentiraj