porezno opterećenje

Zatvorit će objekte i otići iz Hrvatske: PDV ugostitelje digao na noge: “Na poreze i namete odlazi previše kuna”

Kako pristižu turisti, ugostitelji su nezadovoljniji – neki najavljuju i zatvaranje lokala i odlazak iz Hrvatske.

Na to ih, kako kažu, tjera kroničan nedostatak radne snage unatoč povećanim kvotama za strance, ali i porezno opterećenje.

Imaju prijedloge za preporod turizma, a Vladu traže hitan sastanak kako bi se porezi smanjili još ove sezone.

Terase pune, no od kuna koje dobiju, žale se ugostitelji, na poreze i parafiskalne namete previše odlazi.

“Moramo smanjit maksimalan porez koji je trenutno najveći u Europi, jer kada mi pribrojimo i porez na potrošnju na 25 posto, dolazimo da je to 28 posto što nema nitko u Europi. I s te strane, sve ostale naše konkurentske zemlje imaju do 10 posto PDV-a, nitko nema u mediteranskom bazenu toliki PDV”, kazao je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja, Marin Medak.

Traže smanjenje PDV-a na 13 posto na pripremu i posluživanje hrane, ukidanje poreza na potrošnju, priznavanje troška reprezentacije u punom iznosu, neoporezive – napojnice, smještaj i topli obrok za radnike. S manjim PDV-om mogli bi, tvrde, radnicima podići plaće za 10-ak posto.

“Dignut plaće i povećat udio domaće robe u ponudi to su dva osnovna elementa dići ljudima nagradu i trošit robu koju mi proizvodimo mi kako bi se naša ekonomska aktivnost probudila, a to ne možemo bez da nam se oslobodi novac”, rekao je predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Vedran Jakominić.

I ovaj konobar razmišljao je o odlasku iz Hrvatske, zbog obitelji ostao je u Rijeci. Uz veće plaće, smatra, mnogi bi slijedili njegov primjer.

“Moje mišljenje je definitivno bi bili bolji uslovi ovdje rada u Hrvatskoj, ostajali bi ljudi, možda bi se neki vratili tako da definitivno se slažem s tim da se PDV smanji”, rekao je konobar Damir Smailagić.

Zahtjeve ugostitelja podržavaju i hotelijeri. Nadaju se izmjenama Zakona o strancima i ukidanju kvota za zapošljavanje, no svi priželjkuju da se prazna mjesta popune domaćim radnicima.

“Bez dizanja plaća ulazimo u sljedećem razdoblju u još veće probleme međutim ostaje pitanje – odakle plaće je moguće dignuti ako se na bolje promijeni na bolje okvir poslovanja sektora i mi to očekujemo od Vlade”, kazao je direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić.

Kako se doznaje, Ministarstvo financija radi analize cijelog poreznog sustava i do kraja srpnja će izići s mjerama.

Komentiraj