vremenska prognoza

Zbog olujnog vjetra upaljen Meteoalarm, vrijeme na Jadranu će biti opasno

Alarmi su za utorak upaljeni prije svega zbog bure koja će na velikom dijelu Jadrana biti prilično opasna. U drugom dijelu dana očekuju se udari vjetra usporedivi s onima prije dva mjeseca kada je bura rušila stabla i okrenula jedan kamion. Tada je međutim još bilo toplo, a ova bura dolazi s osjetnijim zahladnjenjem no – krenimo redom!

U utorak prijepodne očekuje se sa zapada prestanak kiše, zatim i postupno kidanje oblaka. Jaki pljuskovi s grmljavinom mogući su još uglavnom samo u Dalmaciji, i to osobito na otvorenome moru. Sjeverac i bura zapuhat će tijekom noći, a do sredine dana već će ojačati toliko da će početi i ograničenja na prometnim pravcima u podvelebitskom primorju i plovidbi sjevernim i dijelom srednjeg Jadrana. Vjetrovito i u unutrašnjosti, osobito na sjeveru. Jutro će biti svakako hladnije od današnjega, pišu Vijesti.hr.

Na jugu će se poslijepodne naglo dizati bura, pod južnim velebitom orkanski udari, na jugu olujni. Jednako naglo jačat će i osjećaj hladnoće. Bura će u početku još biti škura, moguća je još mjestimična kiša, ali rijetko.

Na sjevernom Jadranu i u gorju razvedravanje, prvo u Istri i na otocima, zatim posvuda. Vrlo vjetrovito, na uobičajenim dijelovima obale ovo će biti jedna od jačih ovogodišnjih bura, a na vjetru će lokalno biti i iznimno hladno. Ovo su dnevni maksimumi, no temperatura će padati, u gorju do nule, pod Velebitom na oko 3 do 6 stupnjeva.

Zbog najavljenog olujnog i orkanskog vjetra, DHMZ je putem Meteoalarma za dijelove priobalja i kvarnerskih otoka izdao i crvena upozorenja koja sugeriraju izuzetno opasne vremenske uvjete.

Srijeda će na moru biti sunčana, bura će slabjeti, ali nedovoljno da ne bude hladno. U četvrtak novo pogoršanje s kišom izraženijom u petak! Temperatura će imati manje oscilacije, ali će se zadržati manje-više zimska.

Ipak, najhladnije će biti sutra popodne i navečer kada se zbog vjetra očekuje osjet vrlo hladnog, pa i iznimno hladnog vremena. Osjet ugode, odnosno takozvani ”real feel”, bit će na moru većinom između -6 i -2, a na kopnu mjestimice i do -9. Odjenite se toplo, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj