200 eura

Zekanović zatražio očitovanje oko Erasmus stipendija za pripadnike LGBT populacije

Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović zatražio je na današnjoj konferenciji za medije od odgovornih osoba Sveučilišta u Splitu, ministrice znanosti i premijera da se očituju o natječaju za Erasmus+ u kojemu je bila stavka da pripadnici LGBT populacije mogu tražiti dodatnu novčanu pomoć od 200 eura.

Naime Zekanović doaje kako je za sve ostale tražitelje novčane potpore, poput studenata s invaliditetom potrebno priložiti opsežnu dokumentaciju, dok je za LGBT osobe dovoljna samo izjava.

“Ovdje se direktno troši proračunski novac, znači ovo nije novac koji je pao s Marsa. Ovo je novac Sveučilišta u Splitu, osnivač mu je država, direktno je pod ingerencijom ministarstva obrazovanja i ministrice Divjak. Dakle, ovo je za rubriku vjerovati ili ne da se proračunskim novcem stimulira ljude da promjene svoju seksualnu orijentaciju”, poručuje Zekanović, koji se pita zašto bi se ikoga nagradilo zato što ima određenu spolnu orijentaciju, upitao se Zekanović koji smatra da će premijer Andrej Plenković imati objašnjenje i za taj natječaj koji je “rezultat njegove i politike njegove ministrice Blaženke Divjak“.

Zekanović potvrđuje da je natječaj odmah izmijenjen, ali unatoč tome smatra da netko za njega mora odgovarati, obrazložiti kako će se detektirati nečija spola orijentacija. Za kapitalne pogreške, i netko sa Sveučilišta u Splitu mora reći što misli, no želim čuti i komentare ministrice i premijera, ustrajao je zastupnik.
Podsjetimo, Sveučilište u Splitu je na svojim stranicama objavilo Natječaj za Erasmus+ mobilnost studenata u svrhu studija u akademskoj godini 2020./2021.

Tu su se u dijelu s novim kategorijama između studenata s posebnim potrebama, izbjeglicama i tražiteljma azila, studentima s djecom, studentima beskućnicima ili onima u opasnosti od našli i studenti pripadnici LGBT orijentacije, a kao dokaz LGBT orijentacije bilo je potrebno dostaviti tek vlastitu izjavu.

Nakon što je Ivan Šustić, student pete godine Pravnog fakulteta u Splitu na Facebooku istaknuo krajnje neobičnu kategoriju studenata koji se mogu prijaviti na Erasmus+ natječaj, vrlo brzo je Sveučilište u Splitu reagiralo i pripadnici LGBT orijentacije izostali su s prepravljenog popisa kategorija studenata koji se mogu prijaviti na natječaj.

Tekst natječaja preuzet je Agencije za mobilnost studenata i tek su jučer, nakon objave samoinicijativno isključili kategoriju LGBZ osoba iz tog natječaja, poručio je rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić.

“Od Agencije smo dobili upute za objavu natječaja, a kada je došlo to u naš ured za međunarodnu suradnju on je objavljen na našoj web stranici. To se dogodilo prije dva dana, a jučer oko 15 sata smo vidjeli i kada sam sa svojim suradnicima pročitao kompletan tekst, onda smo donijeli odluku da to za naše sveučilište ne stoji”, kaže rektor Ljutić i dodaje kako im nitko ništa nije sugerirao.

“Bilo je upita jesu li na nas utjecale neke desničarske organizacije, nitko na nas nije utjecao, to smo sami vidjeli da ne spada u oblik natječaja”, kaže rektor.

Nakon brisanja stavke o LGBT studentima, za dodatnu novčanu pomoć u ERASMUS programu ostali studenti čiji roditelji imaju nižu razinu obrazovanja, oni koji studiraju izvan mjesta stanovanja, sa sela ili otoka, djeca hrvatskih branitelja, studenti na humanističkim i studentice na tehnološkim smjerovima, stariji studenti kao i s djecom, pripadnici romske manjine, tražitelji azila te u riziku od beskućništva.

Komentiraj