HRVATSKA U PROBLEMIMA / Zemlja staraca! Do kraja stoljeća bit će nas upola manje, tko će uzdržavati umirovljenike?

Ako se negativni trend nastavi, Hrvatska bi mogla ostati bez radne snage koja puni državnu blagajnu

18.7.2019.
15:58
VOYO logo

Hrvatska postaje zemlja staraca! Barem tako pokazuju najnoviji rezultati Eurostata.

Predviđa se da će do kraja stoljeća u Hrvatskoj stanovništvo biti prepolovljeno, a omjer između radne snage i umirovljenika najveći u Europi. Ako se negativni trend pada populacije nastavi, Hrvatska bi mogla ostati bez mlade radne snage koja puni državnu blagajnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Hrvatska stari, primjećuju svi: i mladi i oni u poznijim godinama. 

"Jako se primijeti da ima puno, puno više starije populacije, nego mladih. To je vidljivo na svakom koraku, kamo god se okrenete", govori nam Zdenka, korisnica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, nedostaje mladih ljudi, primijeti se to svuda", kaže nam Ankica, također korisnica doma za starije. Vidi se to na ulicama, u tramvajima...

Mladi pobjegli, starci ostali

Egzodus mladih iz Hrvatske traje već godinama, a ako je suditi prema najnovijem Eurostatovu istraživanju, do kraja stoljeća Europa bi mogla ostati bez dobrog dijela populacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi se stanovništvo Starog Kontinenta do kraja stoljeća moglo smanjiti s 513 milijuna na 492 milijuna. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke će zemlje bilježiti rast - u Švedskoj bi moglo živjeti pet milijuna ljudi više. Njemačkoj se, pak, predviđa blagi pad, iako je ta brojka jednaka ukupnoj populaciji Hrvatske. A Velika Britanija jedina je koja bi do kraja stoljeća mogla imati gotovo 20 milijuna stanovnika više. 

Hrvatsku, čini se, čeka neki drukčiji scenarij. Naša bi se populacija do kraja stoljeća mogla gotovo prepoloviti i pasti na tek nešto više od 2 milijuna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa još nema razrađenu strategiju demografskog razvitka, na žalost nema ni Hrvatska. Zato što se ta problematika i dalje smatra usputnom iako postaje ključna za europsku budućnost", govori za RTL Danas demograf Stjepan Šterc

Ključan je i podatak istraživanja u kojem Hrvatska najgore prolazi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se za Europu predviđa blagi porast omjera umirovljenog i radno sposobnog stanovništva, u Hrvatskoj bi on mogao iznositi čak 72 posto. 

To bi značilo da bi na svaku osobu u mirovini radno sposobna bila osoba i pol. Ipak, tu se ubrajaju i studenti koji još nisu izišli na tržište rada pa bi tako ovo značilo da Hrvatska ne bi imala dovoljno radnog stanovništva koje puni državni proračun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su, ponovit ću, vrlo ozbiljne stvari i jako je bitno taj ljudski potencijal staviti u temelj ukupnoga gospodarskog razvitka Hrvatske", kaže Šterc. 

Manjak radnih mjesta, niske plaće, sveopće nezadovoljstvo - ako se ovako nastavi, sutra će Hrvatska postati - zemlja umirovljenika! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo