da ne bi bilo zabune

Znate li razliku između munje, grmljenja i grmljavine?

Jedna od najčešćih jezičnih zabluda u meteorologiji vezana je uz nazive olujnih pojava.

Svjetlost koja nastaje električnim pražnjenjem u oblacima ili između oblaka i zemlje naziva se munja, to je svima jasno! Zvuk koji tada čujemo, a nastaje zbog naglog širenja zračnog kanala kako bi struja prošla kroz njega, naziva se grmljenje. Munja i grmljenje zajedno su grmljavina!

Nedoumica se javlja kod groma koji nije samo zvuk, nego udar munje u zemlju. I tada se naravno čuje tutnjava, ali ona je samo zvučni efekt ove ubojite pojave, pišu Vijesti.hr.

Kako bilo, ni munja ni grmljenja danas više neće biti, pred nama je stabilan četvrtak. Prijepodne sunčano, u unutrašnjosti uz malo raskinutih oblaka. Bit će svježe, u gorskim kotlinama ponegdje i ispod 10 stupnjeva, a na moru svuda ispod 20. Dojam svježine dodatno će pojačavati još mjestimice umjereno jaka bura. Ako putujete budite na oprezu jer će još biti i ograničenja u prometu.

Poslijepodne sa zapada novo umjereno naoblačenje, ali bez kiše. I bez vjetra. Najviša dnevna tempertura malo viša od današnje, oko 25, pišu Vijesti.hr.

U Dalmaciji sunčano i suho uz uglavnom visoke prozirne oblake. Puhat će samo rijetko umjeren maestral i bit će ugodno toplo. Dnevna temperatura na obali oko 27 stupnjeva, u zaobalju i do 29.

I na sjevernom Jadranu i u gorju bit će prolazno umjerene naoblake no ona neće kvariti dojam pretežno sunčanog dana. Nakon što je malo ohladila more, bura će sasvim stati, a puhat će slab vjetar s mora. Temperatura u Gorskom kotaru i Lici od 21 do 24, a na moru od 25 do 27.

Sljedećih dana temperaturne prilike neće se previše mijenjati, no vrijeme hoće. Prolazne nestabilnosti očekuju se u subotu, a rjeđe i u ponedjeljak.

I na moru će se za vikend vrijeme ponovno prolazno pokvariti, a nevere bi mjestimice mogle biti i izraženije. Temperatura bez promjene, noću i ujutro oko 20, a danju do 28.

Pred nama je dakle razdoblje umjerenijeg ljetnog vremena. Štoviše, neke bi mogla i iznenaditi jutarnja svježina, kad izlazite ujutro ponesite svakako neki ogrtač, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj