prošlo je 36 dana

Iskusni jedriličari kreću u potragu za kapetanom Miškićem

Hrvatskom kapetanu Dinu Miškiću i sedmorici članova njegove posade još nema traga. Njihov tegljač potonuo je 26. rujna na Atlantskom oceanu. Obitelji i prijateljima nestalih novu nadu daje jedriličarska regata na tom području.

Prošlo je 36 dana od potonuća francuskog tegljača Bourbon Rhode na kojem je plovio i hrvatski kapetan Dino Miškić sa svojom posadom. Iskusni riječki pomorac i jedriličar dobro zna kakvo grotlo stvore vjetar i divovski valovi na oceanu, pišu Vijesti.hr.

“Ne možete zamisliti, to je kao Himalaja samo na moru, to je enormno područje i kad su ih tražili sa satelitima, s ovim, onim, ne znam, nikad se ne zna, ne treba nikad gubiti nadu”, rekao je predsjednik Udruge Nautika iz Rijeke Marin Lovrović.

A novu nadu obitelji i prijateljima dala je potpora regate “Mini Transat” u sklopu koje će između Kanara i Martiniquea, na području gdje se pretpostavlja da bi se mogla nalaziti splav sa preživjelim pomorcima, ploviti 80 jedrilica.

“Ovi sigurno kad znaju da su ljudi tamo, gledat će. To su vrlo obučeni jedriličari, uglavnom Francuzi, ima i drugih, ali oni su jako zaluđeni tim oceanskim jedrenjima sami. Oni su vrlo dobro pripremljeni, oni spavaju po dva sata i tako”, kazao je Lovrović.

Slaže se i iskusni jedriličar, jedan od dvojice Hrvata koji su sudjelovali upravo na ovoj regati.

“Svatko će od njih jedriti svojom rutom i ako nešto primjete, sigurno će zbog dobrog pomorskog običaja i gledati, i tražiti i pozvati u pomoć ako nešto nađu, no moramo biti svjesni da je Atlantik tamo prilično neugodan i nije lako tako nešto primjetiti jer to su ogromna prostranstva”, kazao je jedriličar Slobodan Velkić.

U pasivnu potragu uključeni su još uvijek i trgovački brodovi koji tamo prolaze.

A prognoza ovih dana za to područje kaže da valovi ne bi trebali biti toliko veliki. Članovi Facebook grupe žele jedriličarima bonacu i oštro oko, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj