gdje, koji i za koliko / Još ne znate gdje ćete na more? Kupite si otok! Otkrivamo koji su hrvatski otoci na prodaju

Trenutno je više od 20 otoka na prodaju, a za to ne trebate biti neki milijarder. Idu i do 10 eura po kvadratu. Oplovili smo tri dubrovačka otočića koji će i sami uskoro na bubanj

10.8.2016.
19:04
VOYO logo

Hrvatska - raj sa više od 1.200 otoka. Dio toga raja u slobodnoj je prodaji, pa smo krenuli vidjeti što se od dubrovačkih Elafita nudi.

Tik do Šipana stoje otočići Kosmeć, Goleć, Crkvina i Tajan. Njihov vlasnik, čim do kraja riješi papirologiju, spreman ih je prodati. U istom paketu nudit će i veći dio njihova većeg brata, otoka Jakljana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovih ukupno dva milijuna kvadrata uskoro bi trebalo u prodaju. Inače, u Hrvatskoj je u zadnjih dvadesetak godina prodano tek pet otočića.

"Prosječna cijena otoka koji su na prodaju se kreće oko 10 eura po kvadratu", rekao je vlasnik agencije za nekretnine Slaven Zambata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za posjedovati hrvatski otok ne treba biti odvratno bogat. To što se ne prodaju kao ludi nije problem njihove cijene.

"Svaki otok prije nego se ponudi u prodaju, mora proći pravo prvokupa. On se mora ponuditi gradu, županiji i državi. Ukoliko grad, županija i država nisu zainteresirani za kupnju, onda on ide u slobodnu prodaju. Cijena ne smije biti niža", objasnila je Jasminka  Biliškov, vlasnica agencije za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost gradnje na njima minimalna je ili nikakva. Uz to nitko ne može kupiti cijeli otok. A onaj tko otok kupi, ne polaže pravo na njegov obalni pojas jer minimalno šest metara od mora dobro je kojeg mogu uživati svi.

"Koncesija se plaća državi. Ona može biti na određene rokove, godinu, dvije, pet, 99, i kad vlasnik ima koncesiju, onda ne smijete pristajati i ne smijete se tamo kupati", objasnila je Biliškov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina otoka uz 65 naseljenih u državnom je vlasništvu i nisu na prodaju. Na tržištu nekretnina nudi se tek njihov manji dio u privatnom vlasništvu.

"Trenutno se prodaje 20-ak otoka na cijelom Jadranu, najviše u kornatskom arhipelagu. Zadnji koji znam da je prodan je otok Smokvica kod Primoštena i dva otoka kod Medulina", rekao je Zambata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i privatni vlasnici često ne žele ni razmišljati o prodaji pa da im se nude i svi milijuni na svijetu.

"Ni u kojem slučaju. Ja sam puno išao po svijetu pa znam koliko je vrijedan ovaj dio komadića zemlje koji ne može nadomjestiti nikakvom Španjolskom, Filipinima ili slično", kaže vlasnik dijela otoka Jakljan Velimir Ivanković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imati svoj otok u svijetu bogatih stvar je prestiža, a kod domaćih često stvar ponosa. Barem dok ga ne prevagnu milijuni.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo