besplatni, a to nisu

Koliko su građani uistinu platili za “besplatne” udžbenike u Zagrebu i Splitu?

Javno financirani udžbenici i ove su godine na klupama dočekali sve osnovnoškolce i srednjoškolce Grada Zagreba. Iako je riječ o inicijativi koju mnogi pozdravljaju, stvari valja nazvati pravim imenom.

Ovi udžbenici nikako nisu ‘besplatni’, već je za njihovu kupnju iz gradskog proračuna izdvojen višemilijunski iznos.

“Grad Zagreb i ove je godine osigurao financijsku potporu za nabavu udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za školsku godinu 2018./2019. učenicama i učenicima Grada Zagreba za što je utrošeno ukupno 59.651.676,09 kn”, kaže Ivica Lovrić za portal Srednja.hr, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Manje je to u odnosu na prošlu godinu, kada su u svrhu financiranja udžbenika u zagrebačkom proračunu osigurana sredstva od oko 61.000.000,00 kuna.

Ove su godine i u Gradu Splitu sufinancirali kupnju udžbenika za osnovnoškolce.

“Ovo je jedna od demografskih mjera potpore osnovnoškolcima i njihovim obiteljima koje je započela nova gradska uprava, na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom”, riječi su dogradonačelnice Splita, Jelene Hrgović.

Srednja.hr doznaje i koliko su građani Splita platili novu demografsku mjeru HDZ-ovog gradonačelnika.

“Grad Split je za školsku godinu 2018./2019. izdvojio 12.000.000 kuna za nabavku udžbenika i školskog pribora za svojih 14.000 učenika”, kaže Kristina Čuvalo iz odnosa s javnošću Grada Splita.

U slučaju Grada Splita, udžbenici su sufinancirani tako da su roditelji popunjavali zahtjev, koji su s računom morali dostaviti školi, a novac će im biti isplaćen do kraja rujna. Učenicima prvih, drugih i trećih razreda knjige i pribor sufinancirani su sa 600 kuna, učenicima četvrtih razreda sa 650 kuna, petašima i šestašima sa 1.050 kuna te učenicima sedmih i osmih razreda sa 1.200 kuna.

Komentiraj