OSTVARENO 91 MILIJUNA NOĆENJA / Najbolja turistička sezona do sada: u Hrvatsku došlo više od 16 milijuna turista

Ova turistička sezona bila je najbolja do sada. Očekuje se da će zarada od turizma iznositi oko 9 i pol milijardi eura.

30.12.2016.
19:28
VOYO logo

Iza Hrvatske još je jedna rekordna turistička sezona. U zemlju je došlo više od 16 milijuna turista, koji su ostvarili 91 milijun noćenja. Koliko su eura potrošili tek treba zbrojiti.

"Mi se nadamo da ćemo biti negdje na 9 i pol milijardi eura što je veliki rezultat. Iduće godine očekujemo rast od 3, 4 posto", rekao je Gari Cappelli, ministar turizma. Najviše noćenja bilo je u Istarskoj županiji, dok su top destinacije Dubrovnik, Poreč i Rovinj. U Hrvatsku na odmor i dalje dolazi najviše Nijemaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ministar upozorava da će se nagodinu turisti iz naše blizine početi vraćati u Grčku, Tursku i Egipat pa je vrijeme da se okrenemo i drugim tržištima. "Mi ćemo ozbiljno razmotriti tijekom iduće godine, prvih 6, 7 mjeseci da jače zakoračimo na azijsko tržište", tvrdi Cappelli. 

Azijati, pogotovo Južnokorejci, odavno su otkrili Zagreb koji u turizmu ostvaruje izuzetne rezultate. Zagreb je top destinacija u prosincu. U njemu je trenutačno više turista nego u Dubrovniku, a rast je dvoznamenkast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S velikim veseljem možemo reći da je 34 posto povećanje i dolazaka i noćenja u odnosu na prvih 28 dana prošlog 12-og mjeseca", rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba.

Tome pridonosi boom hostela, a prije tjedan dana u strogom centru nakon dugo godina otvoren je hotel s četiri zvjezdice. Ima 51 sobu i dva apartmana, a za Novu godinu su već svi bukirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski turizam žudi za hotelima više kategorije, 4 ili 5 zvjezdica, mi definitivno imamo previše privatnih apartmana i loših kampova", rekao je Ivica Prevolšek, direktor hotela.

Iduće godine stoga se otvara ili obnavlja čak 40 hotela, a budući da mjesta za nove turiste u špici sezone praktički više nema ministar turizma najavio je daljnje jačanje  pred i posezone na način da Hrvatska više promovira zdravstveni, kongresni, kulturni i nautički turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo