POBUNA MJEŠTANA / Ništa od posla stoljeća teškog milijardu eura: propada projekt plinske elektrane na Perući

Projekt plinske elektrane na Perući izbrisan je iz Prostornog plana Općine

30.12.2016.
18:53
VOYO logo

Mještani Hrvaca zaustavljaju projekt od milijardu eura. Pobunili su se protiv plinske termoelektrane na jezeru Peruća zbog straha od negativnog utjecaja na okoliš.

Projekt Vis Viva bivši premijer Tihomir Orešković svrstao je u strateški važne projekte. Uključuje gradnju reverzibilne hidroelektrane Vrdovo, kombinirane kogeneracijske plinske elektrane Peruća i 25-kilometarskog dalekovoda Hrvace – Konjsko. Iako studije utjecaja na okoliš ne pokazuju štetnost, građani su pokrenuli peticiju kojom su prikupili 1224 potpisa protiv projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Termoelektrana je snage 500 megavata i u jednoj sekundi izlazi iz nje 1000 kilograma ispušnih plinova. Osim toga sekundarna toplina koja se izbacuje u perućko jezero je 363 megavata", rekao je Ante Janković, pokretač peticije.

"Neće biti štetnih utjecaja na zdravlje, okolinu, vodu, zrak prilikom rada same plinske elektrane", tvrdi Ivan Vučković, voditelj Studije utjecaja na okoliš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod pritiskom građana vijećnici općinskog vijeća jednoglasno su odlučili uklonuti elektranu iz prostornog plana. No, priča je daleko od gotove, jer građani uklanjanje ovog postrojenja iz prostornog plana traže i od županije.

"Mi ćemo tu odluku primiti na znanje i staviti vijećnicima na raspolaganje koji će onda odlučiti šta će se dalje raditi. Naravno, ni jedna, ni druga aktivnost ne može se obaviti bez države. Rekao sam vam već da državne institucije izdaju građevinske dozvole", rekao je Ante Šošić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani voditelje projekta optužuju za nedovoljno informiranje javnosti Cetinskog kraja i rad u tajnosti. Projekt se razvija šest godina u suradnji s općinom Hrvace, uzvraćaju iz Vis Vive.

"Javna rasprava je trajala od 21. 11., da su se projektne tvrtke koje razvijaju ovaj projekt jako potrudile da informiraju sve stanovnike i pozvale ih da sudjeluju u javnom izlaganju", objašnjava Andreja Pavlović iz Vis Vive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon burne javne rasprave, građani su odlučili reći stop projektu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo