IZJAVA PREMIJERA

Plenković: Vlada će maksimalno pomoći Zadru i županiji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predvodeći u ponedjeljak Vladino izaslanstvo Zadru koje je pogođeno olujnim kišnim nevremenom i poplavom, izjavio je da će Vlada maksimalno pomoći, a nakon procjene šteta gotovo je izvjesno da će župan proglasiti elementarnu nepogodu za Zadarsku županiju s obzirom na količinu oborina i štete koje su izazvale.
Zbog nezapamćenog nevremena koje je u ponedjeljak prijepodne poplavilo Zadar i veći dio Zadarske županije, na sastanak županijskog i gradskog stožera Civilne zaštite u Zadru došli su poslijepodne predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Milan Kujundžić.
 “Nakon velike suše i požara, sada smo se suočili i s poplavama. Želim odati priznanje svim vatrogascima, policiji, svim dobrovoljcima i komunalnim službama, županu i gradonačelniku, koji su tijekom dana nastojali sanirati ovu štetu. Vlada će sa svoje strane maksimalno pomoći, očekujemo procjene šteta pa će sukladno tome, gotovo je izvjesno, župan proglasiti elementarnu nepogodu za Zadarsku županiju s obzirom na količinu oborina i štete koje su izazvale. Ono što je važno, a o tome je javnost već informirana, građani moraju prokuhavati vodu s obzirom na to da se voda pomiješala s oborinskom, a pročistač je također poplavljen”, izjavio je nakon sastanka kriznog stožera premijer Plenković.
 Na novinarski upit koje su službe sada na raspolaganju i kako će Vlada konkretno pomoći, premijer je odgovorio da su pripadnici Hrvatske vojske donijeli crpke s izrazito velikim kapacitetom koji će pomoći na najugroženijim mjestima, da se što prije isuše poplavljene prostorije.
 “Mi ćemo najprije vidjeti procjenu šteta i angažirati sve resore. Naravno da uvijek postoji način da se financijski pomogne, vidjet ćemo i oko osiguravajućih društava jer su poplavljena i mnoga postrojenja, u bolnici, novoj poliklinici, javnim objektima. Tu smo da pomognemo i zato smo došli. To se očekuje od države i država će to učiniti”, poručio je premijer.
 Na upite kako to da se sada tako brzo reagiralo, te na novinarsku konstataciju  da je u ‘nekim sličnim situacijama trebalo i po dan i pol da se izađe na teren’, premijer Plenković odgovorio je da ako se “referiraju na Split i požar, a to je bilo 16. srpnja, i tamo su cijeli dan bili ministar Krstičević, Božinović, DUZUS”.
 “Bili smo u Zadru, Šibeniku, gdje god je trebalo. Prema tome, učinili smo što smo mogli. I ono što je važno da je koordinacija cijelog sustava  bila dobra. Mi ćemo, kao što sam rekao na sjednici Vlade, razmotriti kako da iz europskih fondova iskoristimo ono što nam je na raspolaganju kako bismo podigli kvalitetu opreme. To je ono što je najvažnije”, rekao je Plenković.
 Dodao je da ministrica Gabrijela Žalac ima zadatak, zajedno sa DUZUS-om, pripremiti projekte da se nabave sredstva. Moramo napraviti veliku analizu, da vidimo što funkcionira, a što ne, od opreme, pripreme protupožarne sezone, u to treba uključiti sve relevantne institucije. Mislim da se danas sve učinilo što se moglo, ali u ovakvim situacijama teško je imati pripremni plan za sve, kazao je premijer Plenković.
U pomoć Zadru vatrogasci iz drugih županija
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić  rekao je kako će se tek za dan dva znati razmjeri štete.
 “Već sada, nekoliko sati nakon nevremena, vidljivo je da su štete velike. Ali teško je sada davati preciznu procjenu. Kiša bi trebala stati i grad će normalno funkcionirati. Dolaze nam u pomoć vatrogasne jedinice iz drugih županija, imat ćemo 50-ak crpki za ispumpavanje kako bismo što prije normalizirali situaciju, istaknuo je Dukić.
 Zadarski župan Božidar Longin napomenuo je da su od ranoga jutra u koordinaciji sa svim jedinicama lokalne samouprave.

Komentiraj