jedna povišica - jedan glas

Plenković kupuje mir: “Iduće godine povećat ćemo plaće javnim i državnim službama za 6,12 posto”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podnio je u Saboru godišnje izvješće o radu Vlade, javljaju Vijesti.hr.

Glavna poruka premijerova izlaganja je najava povećanja plaća u državnim i javnim službama iduće godine od 6,12 posto, rast minimalne plaće te povećanje osobnog odbitka sa 3800 na 4000 kuna. Također, odustaje se od smanjenja opće stope PDV-a na 24 posto, pišu Vijesti.hr.

Evo što je zastupnicima i hrvatskoj javnosti poručio premijer:

“Poštujemo sindikate, no poručujem da štrajk nije opravdan jer je ova Vlada iskazala susretljivost za nastavak dijaloga. Dužnost je Vlade da vodi računa o svim zaposlenima, a da to bude održivo za porezne obveznike. Stoga ćemo ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim držanim i javnim službenicima u tri vala po dva posto. Povećet ćemo i minimanu plaću, a osobni odbitak rast će sa 3800 na 4000 kuna”, najavio je Plenković i pojasnio:

“Da bismo to mogli osigurati, a radimo na proračunu za 2020. predložit ćemo odgodu smanjenja PDV-a za jedan postotni bod koji je bio u planu od 1. siječnja iduće godine.”

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Pohvalio se da je u mandatu ove Vlade prosječna plaća povećana tri puta više a minimalac dva puta više od onog što su učinile prethodne tri vlade.

“Prosječna plaća rasla je za 860 kuna ili 15 posto, minimalne plaće povećane za 504 kune ili 20 posto, osnovica državnih i javnih službenika povećana je za 587 kuna ili 11 i pol posto, a mirovine smo već sada povećali za 12 posto”, pobrojao je Plenković.

Pohvalio se i da je u mandatu ove vlade otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, a broj osiguranika narastao je na 1,6 milijuna što je, kazao je, najveća brojka od 2008. godine.

Zapsolenost je narasla sa 61 na 66 posto, a broj nezaposlenih prepolovljen sa 217 na 112 tisuća koncem rujna.

Na kraju svojeg izlaganja je premijer Plenković podcrtao osnovne poruke: “Želimo jačati sigurnost, povećati ulaganja, nastaviti mjere demografske obnove i povratak iseljenih Hrvata – usvojiti prvu nacionalnu strategiju, nastaviti s poreznim rasterećenjem, jačati energetsku infrastukturu, ulagati u sva područja, osobito obrazovanje, a uoči 30. obljetnice hrvatske demokracije jačati međunarodni položaj i ugled Hrvatske.”

Komentiraj