jesu li kupci uplašeni? / Salmonela ukrala Božić: prodaja piletine pala za 30 posto, kako će proći božićne purice?

Ako su potenciranje afere sa salmonelom i mahnite inspekcije trebale zaštiti domaću proizvodnju od uvoza, e onda nam se to obilo o glavu

29.11.2016.
21:36
VOYO logo

Proizvodnja i prodaja domaće piletine i puretine u ovih nekoliko tjedana pala je za više od 30 posto. Potvrdilo nam je to nekoliko i velikih i malih hrvatskih proizvođača. Rijetki će iz rata protiv salmonele izaći neokrznuti, među njima je i zaštićena zagorska purica.

Domaće i kvalitetno skoro je rasprodano. Cijena zagorske purice 70 kuna po kilogramu, a purana - 60.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja već imam 80 posto životinja koje sam odlučio prodati prodane. Nekakvih 20ak posto je ostalo za prodaju", izjavio je Božidar Župančić, uzgajivač zagorskog purana.

Božidar se ne boji da će mu zbog afere salmonela prodaja pasti. Zdravlje svojih purica i purana redovito kontrolira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjesečno jedanput ili u dva mjeseca jadanput šaljemo izmet na Veterinarski fakultet u Zagreb i onda dobivamo ovo, tj. potvrdu da nam je životinja zdrava", dodaje.

Ipak - pronalazak salmonele u uvoznom i domaćem mesu kupce je uplašio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog afere sa salmonelom pala je prodaja puretine i piletine, ali zato je porasla prodaja crvenog mesa i ribe jer je to sada kod kupaca stvorilo određeno povjerenje.

U trgovačkim lancima pred kamere na žele - kažu da im je pala prodaja piletine, ali i mesa općenito, i to za 25%. Isto kažu veliki proizvođači, i gospodarska komora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

!Prema informacijama koje nam daju naše članioce s terena negdje je pala prodaja puretine i piletine kompletno od 30 do 50 posto", kazala je Tomislava Ravlić, Sektor za trgovinu HGK.

Nezdravo meso inspekcije su razotkrivale dan za danom. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je da se stroge kontrole nastavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo uvoziti smeće iz stranih zemalja i prodavati to u Hrvatskoj po cijenama po kojima prodajemo i sami potrošači se moraju zapitati zašto je nešto jeftinije, a dolazi iz uvoza", rekao je ministar poljoprivrede 19. studenog.

Prosječna hrvatska obitelj inače godišnje pojede 18,5 kilograma purećeg ili pilećeg mesa. U HGK smatraju da će strah od salmonele proći - i da će se za Božić purica jesti kao i svake godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako da očekujemo zapravo ovo blagdansko vrijeme da negdje budu ti podaci i dalje u visokom broju", dodaje Ravlić.

Zagrebački kupci vjeruju u domaće, a iz HGK savjetuju kupcima - najsigurniji ste kad kupujete domaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo