jutros

Sedmorica hrvatskih vojnika se vratila iz Kuvajta

Sedam pripadnika Drugog hrvatskog kontigenta NATO-ve misije “Irak” stiglo je jutros u Hrvatsku iz Kuvajta, gdje su bili izmješteni nakon što je došlo do suspenzije ove misije poslije likvidacije iranskog generala Kasima Suleimanija.

Sedam vojnika iz Trećeg kontigenta ostalo je u Kuvajtu, gdje čeka rasplet situacije i odluku o budućnosti ove misije.

Treba podsjetiti kako su se u trenutku eskalacije nasilja na Bliskom istoku, potaknute Trumpovom direktnom zapovjedi da se ubije visoki iranski časnik iz Revolucionarne garde, u Iraku bili pripadnici dva hrvatska kontigenta. Naime, Drugi se upravo razduživao sa svoje zadaće, a Treći je došao da preuzme njihovo mjesto.

Po ubojstvu Suleimanija svi naši vojnici povučeni su u trenutno ipak mnogo sigurniji Kuvajt. Sedmorica iz Trećeg kontigenta tamo i ostaju, bar do konačne odluke o tome što će biti s misijom “Irak”, obzirom da je službeni Bagdad i službeno zatražio da svi strani vojnici napuste tu državu.

Sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u NATO misiji Irak (NATO Mission Irak – NM-I) u četvrtak, 9. siječnja 2020. godine u jutarnjim satima vratili su se iz Države Kuvajt u Republiku Hrvatsku.

Podsjetimo, sukladno odluci NATO saveza o izmještanju misije iz Iraka u Kuvajt, pripadnici Hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt.

U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije, danas je vraćeno u Hrvatsku.

Komentiraj