SASTANAK ALBANSKOG I SRBIJANSKOG PREMIJERA

Albanski premijer Edi Rama: ‘Srbija se mora pomiriti s činjenicom da je Kosovo neovisna država’

Srbija mora priznati da je njezina bivša pokrajina Kosovo neovisna država, rekao je albanski premijer Edi Rama u razgovoru za AFP u Beogradu, kamo je stigao u posjet.

Oni koji ne žele priznati njegovu neovisnost “i dalje se čvrsto drže mita (…) gotovo je s tim; Kosovo je država koju su priznale najveće svjetske sile”, “narod je tako odlučio”, rekao je Edi Rama koji se tijekom dana sastao sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Slične izjave koje su se čule prije dvije godine, u prigodi prvog posjeta jednog predsjednika albanske vlade Srbiji u 68 godina, potaknule su oštar sukob dvojice čelnika, a Vučić je tada optužio Ramu za “provokaciju” i da želi “poniziti Srbe u Beogradu”.

“Reakcija je bila nevjerojatna” 2014., a “danas otvoreno raspravljamo”, istaknuo je Rama.

Kosovo, bivša srbijanska pokrajina s većinskim albanskim stanovništvom, proglasilo je neovisnost 2008. nakon rata sa srbijanskim snagama 1998.-99. Srbija koju podupire Moskva, nikada nije priznala tu neovisnost, ali jest stotinjak drugih zemalja.

Nakon izgreda u 2014. dvojica čelnika su se zbližila i Rama je u četvrtak spomenuo “dobre odnose” dviju zemalja.

“Na neki način, načinio je korake na koje se drugi prije njega nisu usudili ni pomisliti”, rekao je Edi Rama koji će u Beogradu predstaviti srpski prijevod svoje nedavno objavljene knjige “Kurban” (“Žrtva”) u kojoj iznosi svoja razmišljanja o Albaniji i svojoj političkoj karijeri. Aleksandar Vučić “me zamolio jedan primjerak s posvetom pa ću mu ga pokloniti”, kazao je.

Ipak “mislim da Srbija mora priznati Kosovo, za njezino dobro”, ali “za njega je to još zabranjena tema”.

U razgovoru za AFP 14. rujna i Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ramom: “Obojica shvaćamo koji su interesi našeg naroda”. Srbijanski premijer je u priopćenju objavljenom u četvrtak opetovao da “razvoj odnosa dviju zemalja pridonosi stabilnosti u regiji”.

Edi Rama i Aleksandar Vučić trebaju se u petak ponovo sastati u Nišu na gospodarskom forumu.

Komentiraj