poginulo 176 putnika i članova posade

Američki mediji: Iran je slučajno srušio ukrajinski avion

Prema tvrdnjama dužnosnika iz Pentagona te jednog višeg američkog obavještajca i jednog iranskog obavještajca, ukrajinski avion koji se u utorak sa 176 putnika i članova posade srušio kod Teherana oborila je iranska raketa. Informaciju je neslužbeno dobio politički američki tjednik Newsweek, a prenosi Telegram.

Američki obavještajci neslužbeno tvrde da je Pentagonova procjena kako je incident, u kojem je poginulo i 82 Iranaca, bio slučajan. Naime, prema njihovim tvrdnjama, vjeruje se da su protuavionski projektili još uvijek bili aktivni nakon raketnog napada na američke vojne baze u Iraku koji se netom prije dogodio. Iranci su, vjeruje se, naprosto aktivirali sve sustave protuzračne obrane u slučaju da dođe do američkog odgovora na napad.

Vjeruje se kako je zrakoplov pogodio ruski raketni sustav Tor-M1 raketa zemlja-zrak, koji je u NATO-u poznat kao Gauntlet, rekla su Newsweeku tri dužnosnika koji nisu imali odobrenje o tome govoriti službeno.

ŽELE POTRAŽITI OSTATKE RAKETE
Inače, danas je objavljeno da ukrajinski stručnjaci žele istražiti ima li ostataka ruske rakete na mjestu pada zrakoplova njihove aviokompanije u Iranu. Kijev istražuje nekoliko mogućih uzroka pada zrakoplova, među kojima su raketni napad, sudar, eksplozija motora i terorizam, napisao je na Facebooku tajnik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov.

Boeing 737 kompanije UIA srušio se u srijedu ujutro nakon što je poletio iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade. UIA je objavila da je zrakoplov prošao zadnju tehničku kontrolu dva dana prije pada koji se dogodio jutro nakon iranskih raketnih napada na američke baze u Iraku.

Prve procjene zapadnih obavještajnih službi su pokazale da avion nije oboren projektilom, rekao je izvor iz kanadskih službi u srijedu. Među poginulima je bilo 63 Kanađana, 82 Iranaca, jedanaestero Ukrajinaca, većinom članova posade, desetero Šveđana, četvero Afganistanaca, troje Nijemaca i troje Britanaca.

PRVO SE TVRDILO DA DEFINITIVNO NIJE PROJEKTIL
Iranski istražitelji u četvrtak su objavili da se tri godine star zrakoplov zapalio nedugo prije pada, a kanadski sigurnosni izvor je rekao da postoje dokazi da se jedan od motora pregrijao, prenosi Reuters.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu ranije je objavilo da se dogodio “kvar motora zbog tehničkih razloga” i isključilo je mogućnost terorističkog napada.

I prve procjene zapadnih obavještajnih službi, a riječ je o pet sigurnosnih izvora (tri američka, jedan europski i jedan kanadski) bile su da zrakoplov nije oboren projektilom, piše agencija Reuters, donosi Telegram.

Komentiraj