najstarija poruka u boci

U Australiji pronađena poruka u boci iz davne 1886. godine: Poruka bačena s njemačkog broga

Bocu s porukom pronašao je bračni par na obali Australije kojem se činilo da bi boca “mogla lijepo izgledati na polici”, no kad su se približili vidjeli su da u 132 godine staroj boci džina stoji mali smotuljak.

Na papiru je bio tekst na njemačkom, uz datum 12. lipanj 1886. godine. Da je poruka autentična potvrdio je i nadležni muzej, pišu 24sata

Prema priči kustosa, boca s porukom je bačena s njemačkog broda “Paula” koji je plovio Indijskim oceanom 1886. godine, oko 950 kilometara daleko od australske obale na kojoj je boca nađena.

U to vrijeme, Nijemci su provodili eksperiment u trajanju od 69 godina. Naime, bacali su preko tisuće takvih boca u ocean s porukama na kojima su pisali podaci o brodu, a sve kako bi na taj način mogli istražiti morske struje. Čak 662 boce iz eksperimenta uspjele su doći natrag u Njemačku, a zadnja je pronađena 1934. godine, piše The Guardian.

Bračni par je ovim pronalaskom srušio rekord najstarije pronađene poruke u boci, koji je do tad bio 108 godina, pišu 24sata

Komentiraj