tko je brenton tarrant?

Bio opsjednut velikosrpskom idejom, a pokolj posvetio 11-godišnjoj djevojčici: Što stoji iza ovog krvavog čina Brentona Tarranta?

Teroristički napad na Novom Zelandu potresao je svijet jer monstruozni australski ekstremist Brenton Tarrant (28) usmrtio je u džamiji Al Noor Mosque u Christchurchu 49 osoba, ciljano, planirano i hladnokrvno.

Svaki detalj kovao je mjesecima i potom bilježio u manifest, kako bi se njegovi istomišljenici mogli pronaći i kako bi ga mogli slaviti baš kao što on slavi norvešku mu presliku Andersa Behringa Breivika.

Pokolj na Novom Zelandu: Napadač pucao na dvije džamije, ubio najmanje 40 ljudi, deseci ranjeni

Manifest je napisan na 74 stranice i iako se uklanja brzinom munje s interneta, još se brže dijeli. Društvene mreže ga ne dopuštaju, nemoguće ga je poslati čak i kao dio poruke na Messengeru, ali znatiželjni pogledi uspjeli su pronaći načina kako do njega, sve s ciljem zaviriti u mračni um osobe spremne za ovakav masakr, pišu Vijesti.hr

“Običan sam bijelac rođen u Australiji, roditelji su mi škotskog, irskog i engleskog podrijetla. Nisam imao nikakvih problema u djetinjstvu, bilo je uobičajeno. Nisam bio zainteresiran za školu i obrazovanje u cjelini, jedva sam prolazio razrede. Nisam zbog toga ni upisivao fakultet. Radio sam kraće vrijeme prije no što sam zaradio određeni novac investiranjem u Bitconnect. Zatim sam taj novac ulagao u putovanja. Odnedavno sam odlučio poraditi na uklanjanju kebaba (pogrdni naziv za etničko čišćenje muslimana u Europi, op.a.). Samo sam običan bijelac iz obične obitelji koji je odlučio ustati za boljitak svojih ljudi u budućnosti”, opisao se Tarrant u manifestu.

Iako je u većini besmislen, nepovezan i spaja razne ideologije, svjetonazore i rješenja za “situaciju kojoj je bijela rasa ugrožena pod najezdom muslimana”, manifest može ponuditi neke odgovore zašto se ovako nešto dogodilo i kako to spriječiti u budućnosti.

Tarrant je posebnu inspiraciju pronašao u četničkim pjesmama, ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i velikosrpskoj ideji, koja je podrazumijevala i etničko čišćenje muslimana s prostora bivše Jugoslavije. Zato kroz manifest zagovara i predviđa “balkanizaciju Sjedinjenih Američkih Država”.

Manijak s Novog Zelanda slušao četničke pjesme

Mnogo je tu pojmova i razmišljanja koja bi se mogla dovesti u pitanje, ali zanimljiva je ta inspiracija konfliktima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i činjenica da ih gleda poprilično banalno i iz jednog kuta, koji mu odgovara. A zatim sve to povezuje s američkim prilikama.

Naime, balkanizacija znači proces raspada višenarodnih država u nacionalne države. Taj proces je određen etničkim, vjerskim i kulturnim osnovama uz vanjske nemire i nestabilnost. Izvorno je nastao nakon raspada Osmanskog carstva u 19. stoljeću i s kasnijim raspadom Austro-Ugarske poslije Prvog svjetskog rata. Postao je čest i za raspad Jugoslavije u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Ponekad, pojam se odnosi i za opis procesa propadanja ili raspadanja velikih struktura, pišu Vijesti.hr

Dakle, Sjedinjenim Američkim Državama želi takvu situaciju jer vjeruje da će “bijeli čovjek” u njoj profitirati, a sukladno tome i cijeli svijet jer bi se “bijeli Amerikanci” počeli baviti “interesima bijelog čovjeka diljem svijeta” te boriti protiv onih koji mu prijete, a to su u ovoj priči prvenstveno muslimani…

Tarrant je u svojem ‘protumigrantskom’ manifestu spomenuo i 11-godišnju djevojčicu koja je ubijena u terorističkom napadu u Stockholmu 2017. godine kada je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom gazio ljude usmrtivši četvero osoba.

“Nisam više mogao ignorirati napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju vjeru i na moju dušu. Ne mogu ignorirati”, napisao je Tarrant u svojem manifestu.

11-godišnju Ebbu Akerlund, ubojica s Novog Zelanda u svojem je manifestu spomenuo nekoliko puta.

“Ebba je bila drugačija. Mlada, nevina i mrtva Ebba. Njezina smrt, za koju su krivi uljezi, njezina nasilna smrt nagnala me da učinim ovo”, napisao je manijak.

Roditelji djevojčice su zgroženi činjenicom da je ubojica iskoristio njihovu djevojčicu kao razlog ovog strašnog zločina. “Oblio me hladan znoj kada sam ugledao oružje s imenom moje kćeri na njemu. Kada ćemo, kvragu, napokon moći tugovati u miru”, kazao je otac ubijene Ebbe za Daily Beast.

Komentiraj