opasnost od popularne igračke

EU UPOZORAVA Popularni ‘fidget spinneri’ mogu biti opasni za djecu

Fidget spinner, igračka koja je lani izazvala pravu pošast među djecom diljem svijeta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je u ponedjeljak Europska komisija u redovnom godišnjem izvješću o opasnim proizvodima.

Trokraka spravica nalik na propeler može se vrtjeti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno korisititi kao ‘zanimacija’ za ruke.

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublažavanju stresa. Međutim, pošto fidget spinneri često imaju ugrađenu bateriju, Europska komisija smatra da predstavlja rizik za djecu jer se baterije lako mogu domoći i progutati je.

Europska komisija lani je s tržišta povukla 11 modela fidget spinnera zbog toga što nisu ispunjavali europske sigurnosne standarde za igračke.

Komisija svake godine objavljuje izvješće o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odjeće i kozmetike do automobila i strojeva.

Najčešće se ipak radi o igračkama jer često imaju sitne dijelove kojima se mala djeca mogu ugušiti ili sadrže opasne kemikalije.

Godine 2017. najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto ih je bilo iz EU-a.

Komentiraj