strašne brojke

Europol identificirao više od 240 djece žrtava spolnog zlostavljanja

U sveobuhvatnoj operaciji Europola u kojoj su sudjelovali istražitelji dvadesetak zemalja otkriveno je više od 240 djece koja su od 2014. bila žrtave spolnog zlostavljanja u svijetu, priopćila je u petak europska agencija kriminalističke policije.

Ovo je prvi put da Europol objavljuje podatke koje je prikupila radna skupina za identifikaciju žrtava spolnog zlostavljanja. Peta operacija te skupine koja je trajala dva tjedna, završava se u petak.

Europska agencija je zahvaljujući tim istragama “uspjela pronaći i spasiti 241 žrtvu u svijetu” u zadnje četiri godine, rekao je Fernando Ruiz, ravnatelj Europolova ureda za borbu s informatičkim kriminalom.

“Podignute su kaznene prijave protiv 94 osumnjičenika u 28 zemalja”, rekao je Ruiz za AFP.

U 2018. u operaciji je sudjelovalo 27 istražitelja iz 21 zemlje – među kojima iz Sjedinjenih Država i Australije.

AFP je imao pristup samom središtu Europskog centra za suzbijanje kibernetičkog kriminala (EC3), gdje su istražitelji analizirali milijune fotografija i videosnimaka kako bi pronašli dokaze spolne zlouporabe, koje su zatim slali zemljama u kojima su osumnjičenici i žrtve identificirani.

“Te se zemlje obaviještava kako bi mogle provesti svoju istragu”, dodaje Fernando Ruiz.

Europol je pohvalio napore javnosti koja je pomogla istražiteljima da uđu u trag sumnjivcima i žrtvama spolnog zlostavljanja preko mrežne stranice “Stop Child Abuse” koju je agencija otvorila 2017.

Na toj su stranici prikazani predmeti iz svakodnevnog života uhvaćeni na snimkama pedofilskog i pornografskog sadržaja koje korisnici interneta mogu prepoznati i dati istražiteljima prostorne i vremenske podatke.

“Ta stranica postoji godinu dana tijekom koje smo primili 22.000 elektroničkih poruka kao odgovor. Nismo očekivali takvu reakciju” korisnika interneta, rekao je Wil van Gemert, pomoćnik ravnatelja operacija Europola.

“Sedmero djece”, žrtava spolnog zlostavljanja je “spašeno” zahvaljujući toj mrežnoj stranici, dodao je u razgovoru za AFP.

Europol je 2016. upozorio da je spolna zlouporaba djece na internetu u porastu.

Komentiraj