je li osveta počela?

Iran ograničeno odgovorio na likvidaciju Suleimanija

Najmanje 12 raketa ispalili su noćas Iranci na dvije vojne baze u Iraku koje koriste američke snage i njihovi saveznici.

Iz Irana su i službeno naveli kako se radi o odmazdi zbog ubojstva Kasima Suleimanija, jednog od vojnih čelnika u toj šiitskoj državi.

Iščekivani odgovor Irana na likvidacija svog najmoćnijeg vojnog zapovjednika tako je bio zapravo ograničen. Američke baze i prije su bile napadane od brojnih paravojnih milicija po Iraku, tako da se ne radi o nečem što nisu doživjeli. Iranski izvori tvrde da je bilo desetak mrtvih, ali američki službeni još uvijek ništa ne objavljuju. Oglasio se i američki predsjednik Donald Trump koji je i odgovoran za eskalaciju stanja. U svom standardnom stilu je na Twitteru napisao kako je sve u redu, te je najavio obraćanje naciji danas ujutro po američkom vremenu.

Vojni analitičari diljem svijeta slažu se kako je iranska odmazda bila krajnje ograničena te im je dojam kako Iranci ostavljaju mogućnost Amerikancima da sve ostane na ovome, na nekoliko raketa ispaljenih na baze koje koriste američke snage. Situacija bi u tom raspletu ostala i dalje napeta, ali bez sukoba. Iran bi nastavio razvijati svoj nuklearni program te bi u jednom trenutku Zapad, predvođen Amerikancima, vjerojatno trebao uvjeravati Izrael da bombardiranje Irana nije pametna stvar.

Naime, službeni Tel Aviv već godinama rješenje pitanja iranske atomske bombe vide u bombardiranju njihovih nuklearnih postrojenja. Tek američka uzica i žestoki kibernetički napadi na Iran su spriječili Izrael u tome.

Ovim odgovorom tako je ostavljena mogućnost napetog, ali mirnog razvoja situacije. Mnogi se analitičari slažu da bi to bila najlogičnija opcija, ali ne treba zaboraviti da se američki predsjednik počesto ne vodi logikom.

Tako da se za neke pametnije zaključke o budućnosti ove krize treba sačekati reakcija Donalda Trumpa kasnije danas.

Komentiraj