sve je više intervencija

Kad jednostavno nemaš sreće: Ženu ugrizla riđovka, a onda je nagazila na poskoka

Posljednjih sedam dana radnici trebinjske hitne pomoći imali su pune ruke posla. U tom su periodu imali čak tri intervencije u kojima su njihovi sugrađani pretrpjeli ugriz zmija otrovnica, među kojima i jedan dječak od svega tri i pol godine.

Kod dva slučaja evidentiran je ugriz riđovke, dok je kod jednog slučaja evidentiran ugriz poskoka. Srećom, brzom intervencijom medicinskih djelatnika spriječene su opasne posljedice, pacijenti su stabilno i oporavljaju se.

Najzahtjevnija intervencija bila je na Trebinjskim brdima, gdje je riđovka ugrizla stariju ženu u predjelu koljena. To su odmah primjetili ljudi koji su bili s njom, unijeli je u kamion i krenuli prema Trebinju, a u međuvremenu su pozvali hitnu pomoć.

Dok je žena izlazila iz kamiona kako bi prišla medicinskim djelatnicima, nagazila je na poskoka i počela je vrištati. Trebinjskim medicinskim radnicima u početku nije bilo jasno što se dogodilo, misleći da žena halucinira zbog djelovanja otrova.

Međutim, poskok je ubrzo prošao između nogu liječnika i tek tada im je bilo jasno da ženu, samo pukom srećom, poskok nije ugrizao, jer bi u tom slučaju bilo pitanje što bi se s njom dogodilo.

Ona je prebačena u trebinjsku bolnicu gdje je smještena na intenzivno liječenje.

Doktor Saša Borjan kazao je za TrebinjeLive.info da svake godine zabilježe u prosjeku oko osam ugriza zmija otrovnica, ali da su u proteklih sedam dana zabilježili čak tri.

“Među njima je i dijete kojeg je zmija ugrizla za prst na ruci. I u ovom slučaju njegovi roditelji su krenuli vozilom iz Graba, a hitna pomoć iz Trebinja”, kazao je Borjan.

Prema njegovim riječima, prilikom ugriza zmije otrovnice, najvažnije je ostati pribran i prestati s hodanjem, te dva centimetra iznad ugriza zavezati komad odjeće ili nečeg sličnog, kako bi se koliko-toliko ublažilo širenje otrova.

I ono najvažnije je odmah pozvati hitnu pomoć – napominje doktor Borjan.

“Nikako ne preporučujem isisavanje otrova, jer ga u tom slučaju prikupljaju plombe u zubima, te ne treba raditi rez jer se onda otrov brže širi. Važno je i stegnuti komad odjeće polako popuštati nakon pet minuta kako ne bi došlo do gangrene”, kaže Borjan.

“Kroz iskustvo, ugriz poskoka je puno opasniji od ugriza riđovke. Mjere opreza su uvijek dobrodošle”, naveo je Borjan.

Komentiraj