stigle kritike

Kako bi mogli koristiti aplikaciju, korisnici Instagrama će uskoro morati otkriti jedan osobni podatak

Korisnici Instagrama uskoro će morati unijeti svoj datum rođenja kako bi mogli biti dijelom te popularne društvene mreže.

Promjena je dio nastojanja da se Instagram učini sigurnijim za mlađe korisnike, a datumi rođenja bit će korišteni za preporuke vezane uz različite postavke za zaštitu privatnosti i drugih značajki, no neće biti javno dostupni, javlja NPR.

Bit će također korišteni i za ciljano oglašavanje, ponajprije da bi se ograničilo prikazivanje oglasa za, primjerice, proizvode kao što su alkohol i cigarete korisnicima koji su premladi kako bi ih legalno uživali.

Najavljeno je i da će uskoro korisnicima pružiti više mogućnosti određivanja tko im može poslati izravne poruke.

Međutim, pristigle su već prve kritike, a jedna od njih je da nema provjere je li uneseni datum rođenja doista točan što djeci omogućava lažiranje unosa kako bi mogli pristupiti toj platformi, kao i zbog povećanog pristupa osobnim podacima korisnika.

Valja podsjetiti da su u tvrtki u vlasništvu Facebooka dosad provjeravali tek je li novi korisnik ili korisnica mlađi od 13 godina, a Instagram je pod sve većim pritiskom vlasti SAD-a koje traže primjenu zakona kojim je zabranjeno prikupljanje osobnih podataka od djece mlađe od 13 godina.

Zbog nelegalnog prikupljanja podataka od djece YouTube je ove godine platio 13 milijuna dolara u sklopu nagodbe s američkim regulatorima.

Komentiraj