što je previše, previše je

Kraj razvratnosti turista u Španjolskoj? Kreće borba protiv razgolićenih, pijanih i napaljenih

Prezasićenost turizmom u omiljenoj španjolskoj destinaciji Palmi de Mallorci ne prestaje. Nakon prosvjeda posljednje dvije godine, na kojima su stanovnici otvoreno poručivali turistima da idu kući, i to ne samo na Balearima nego ponajviše oko Barcelone, od ove godine lokalne vlasti poduzimaju neke nove mjere.

Proglasivši svojevrsni rat protiv onoga što nazivaju “neumjereni turizam”, odlučili su uvesti kazne za razgolićavanje u javnosti, opijanja, “balconing”, prakticiranje seksa u javnosti te druge oblike njima neprihvatljivog ponašanja, piše Index.

U toj borbi im je novo oružje, kako piše CNN, nova lista pravila ponašanja kojom će nastojati potaknuti turiste da se ponašaju odgovorno ili će se suočiti s ogromnim novčanim kaznama.

“Ovi propisi neće riješiti sve probleme, ali će dati policiji ‘alat’ kojim mogu raditi“, kazala je za CNN Angelica Pastor, gradska savjetnica za sigurnost, te dodala kako se nada da će ova pravila pomoći poboljšanju suživota stanovnika i turista u gradu. Kreiranje nove regulative koja bi trebala stupiti na snagu u rujnu ove godine, uslijedilo je nakon pritužbi lokalnog stanovništva na ponašanje turista koji donose većinu zarade na Mallorci. No pitanje je jesu li razgolićeni turisti upravo ono što stanovnicima ponajviše smeta.

Ova pravila na Balearima dat će policiji veću moć u kontroli industrije zabave, ali i mogućnost kažnjavanja onih koji ih se ne pridržavaju. Regulatorni pravilnik o građanskoj uporabi javnog prostora (Ordenanza Reguladora del Uso Cívico del Espacio Público) ima cilj, kako je za El independiente objasnio gradonačelnik Antonio Nougera, spriječiti “neumjereni turizam” kojem je alkoholiziranje prva i glavna aktivnost, piše Index.

Prodaja alkohola za konzumiranje na otvorenom, odnosno čuveni “botellón”, prema ovom pravilniku bila bi zabranjena između ponoći i osam sati ujutro, a kazne za nepoštivanje kretale bi se od 1500 do 3000 eura. Ovim mjerama nastojat će se prevenirati i opasna praksa balconinga, tj. skakanja s balkona u bazen ili na drugi balkon, kaznama između 100 i 175 eura.

I šetnja u toplesu bit će zabranjena, a one koje to odbiju poslušati, mogle bi ostati bez 3000 eura. Isto vrijedi i za prakticiranje seksa na javnim površinama.

“Napast ćemo ‘neumjereni turizam’. Imat ćemo alat kojim ćemo izbjeći širenje pogrešne slike o našem gradu. To će nam pomoći poboljšati Palmu”, kazao je gradonačelnik Antonio Noguera.

Novi propisi regulirat će i ponašanje lokalaca koji nerijetko uzimaju stvari u svoje ruke u sukobu s nestašnim turistima. “Svi trebamo biti dio rješenja”, dodao je Noguera.

Nova regulacija ponašanja dolazi u vrijeme kad se o negativnim učincima masovnog turizma raspravlja diljem svijeta, od Machu Picchua u Peruu do Venecije u Italiji.

Sličnih rasprava nismo pošteđeni ni u Hrvatskoj, kao ni prijedloga “vatrogasnih” mjera koje probleme uzrokovane ponajviše nemogućnošću lokalnih vlasti da se na pravi način suoče s izazovima turizma, svode na niz uglavnom besmislenih pravila o ćudorednom ponašanju gostiju, piše Index.

Komentiraj