Dugo čekana regulacija

Napokon ukidanje roaminga: Od četvrtka po cijeloj Europi domaće cijene

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti prošlog su mjeseca poručili kako će od 15 lipnja cijene u roamingu.
Od 15. lipnja i u Hrvatskoj će započeti primjena nove roaming regulacije Europske unije što drugim riječima znači kraj dosadašnjeg roaminga odnosno obilno komuniciranje diljem Europe po “domaćim” cijenama.
Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti prošlog su mjeseca poručili kako će od 15 lipnja cijene u roamingu (gostovanju u drugim telekom mrežama izvan matične zemlje) od biti određivane na temelju nacionalnih cijena. Što znači da će građani Republike Hrvatske moći telefonirati, slati poruke i surfati u inozemstvu po cijenama koje vrijede unutar granice.
Iz HAKOM-a ističu da se ta regulacija odnosi na mobilne pozive, slanje poruka i korištenje podatkovnog prometa po cijenama kao kod kuće, a primjenjivat će se dok građani Hrvatske putuju po Europi, odnosno među zemljama članicama EU-a te Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu.
“Hrvatski građani-korisnici plaćat će cijene usluga u roamingu ovisno o tarifi koju imaju u Hrvatskoj, no kod pristupa internetu u roamingu, a kako bi se spriječile moguće zloporabe, postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama. Ta ograničenja ovise o korisnikovoj tarifi, a svaki operator je obvezan obavijestiti korisnika o količini koja se može iskoristiti u roamingu te preko tog limita ima pravo naplatiti dodatnu roaming naknadu”, kazali su u HAKOM-u.
Drugim riječima, cijene usluga u roamingu od 15. lipnja bit će jednake domaćim maloprodajnim cijenama, odnosno tarifnom paketu koji je korisnik odabrao, a jedino u slučaju podatkovnog prometa, kada korisnik prijeđe određeni limit, operator mu može naplaćivati dodatnu roaming naknadu u iznosu od 7,7 eura po gigabajtu/GB, pri čemu će korisnike obavijestiti je li njegova tarifa podliježe limitu potrošnje i koliki mu je taj limit.
U skladu s ovim, a s obzirom na broj stranih turista u Hrvatskoj koji se svake godine povećava, HAKOM očekuje i proporcionalno povećanje korištenja roaming usluga u Hrvatskoj te da se novim pravilima prilagode i domaći operatori.

Komentiraj