Novitet

Norveška prva zemlja koja prelazi na digitalni radio

Norveška idući tjedan postaje prva zemlja koja počinje prijelaz s analognog FM radija na digitalnu mrežu, što je riskantan i nepopularan potez koji će pažljivo pratiti druge zemlje kako bi vidjele trebaju li slijediti norveški primjer.
Kritičari kažu da vlada u taj proces kreće nepromišljeno i da će mnogi ljudi ostati bez informacija i upozorenja o izvanrednim situacijama koje su se dosad emitirale na radiju. Posebno su zabrinuti za vlasnike dva milijuna automobila u Norveškoj koji nisu opremljeni digitalnim prijemnicima.
Prelasku na digitalni radio protivi se 66 posto Norvežana, 17 posto ih je za, a ostali su neodlučni, po prošlomjesečnoj anketi dnevnika Dagbladeta.
Neovisno o tome, parlament je prošli mjesec dao zeleno svjetlo za prelazak na digitalnu mrežu.
Mogućnost prelaska na digitalni radio razmatraju i Švicarska, Danska i Britanija. Ako u Norveškoj sve prođe glatko, to bi moglo potaknuti te zemlje da ubrzaju proces.
Gašenje FM-a (frekvencijska modulacija), mreže koja je u Norveškoj uvedena 50-ih godina prošlog stoljeća, počinje 11. siječnja u sjevernom gradu Bodou.
Po vladinu planu, do kraja 2017. sve postaje bi trebale preći na digitalnu mrežu, koja će omogućiti bolji i čišći prijem zvuka diljem Norveške, zemlje ispresjecane fjordovima i planinama.
“Mi smo prva zemlja koja gasi FM, ali nekoliko drugih ide u istom smjeru”, kaže Ole Joergen Torvmark, čelnik Norveškog digitalnog radija.
Digitalna mreža trebala bi omogućiti osam puta više radijskih postaja od FM-a za istu cijenu, tvrde oni koji je najviše zagovaraju.
Najveći su problem, kaže Torvmark, radijski prijemnici u automobilima. Cijena dobrog digitalnog adaptera za auto radio košta oko 1500 kruna (oko 1300 kuna).
Oporba je zabrinuta. “Jednostavno nismo spremni za to. Dva milijuna automobila na cestama nema digitalne adaptere, a milijuni radijskih prijemnika u kućama će prestati raditi kad se FM mreža ugasi. To je sigurnosni problem”, kaže Ib Thomsen, zastupnik Napredne stranke.

Komentiraj