bez koga smo sve ostali

Odlazak legendi: Evo tko nas je sve napustio u 2018. godini

2018. godinu, osim što ćemo svi pamtiti po golemom veselju i sreći koju nam je donijela hrvatska nogometna reprezentacija, pamtit ćemo i po golemoj tuzi koju nam je donio odlazak Olivera Dragojevića.

I kao i doček vatrenih, takav ispraćaj Olivera Hrvatska još nije vidjela. Ali osim Olivera i Hrvatsku i svjet napustilo je još mnoštvo iznimnih ljudi.

Na radiju su danima svirale samo njegove pjesme, a Cesarica, Magdalena i Vjeruj u ljubav odjekivale su cijelom zemljom.

2018. godinu, osim što ćemo svi pamtiti po golemom veselju i sreći koju nam je donijela hrvatska nogometna reprezentacija, pamtit ćemo i po golemoj tuzi koju nam je donio odlazak Olivera Dragojevića. I kao i doček vatrenih, takav ispraćaj Olivera Hrvatska još nije vidjela. Ali osim Olivera i Hrvatsku i svjet napustilo je još mnoštvo iznimnih ljudi, pišu Vijesti.hr

Na radiju su danima svirale samo njegove pjesme, a Cesarica, Magdalena i Vjeruj u ljubav odjekivale su cijelom zemljom.

Od bolesti je naglo preminula i vrsna novinarka Tatjana Krajač, koja je direktnim pitanjima uvijek rešetala političare, ali i oni i svi koji su je poznavali pamtit će je po nečem drugom – uvijek je bila vesela.

Kad prosincem traju snijeg i zima, onda zemlja žitom rodit ima. Pučke izreke bile su zaštitni znak omiljenog hrvatskog prognostičara. Svaku ciklonu i anticiklonu Milan Sijerković Hrvatskoj je najavljivao punih 50 godina.

Kuhar i putopisac Anthony Bourdain bio je jedan od najvećih frajera na svijetu.

Posao mu je bio – jesti. I jesti još malo. Nema gdje nije bio, nema što nije jeo, pa i paški sir i skradinski rižoto.

“Iduća velika stvar je Hrvatska. Ako niste bili ovdje ste idiot. Ja sam idiot”, kazao je Bourdain za života.

Uživao je u mesu iguane, srcu kobre, sirovom oku tuljana, malo previše i u alkoholu, a po vlastitom priznanju i u heroinu i raznim drugim drogama. Otvoreno je govorio o borbi s depresijom.

“Pogledao sam se u ogledalo i shvatio da sam vrijedan spašavanja. Ili bar da želim pokušati spasiti se”, kazao je svojevremeno Bourdain.

Nije uspio – počinio je samoubojstvo u hotelskoj sobi.

Potpuno nepokretan, bez sposobnosti govora, a ipak jedan od najvećih znanstvenika svih vremena. Veliki zagovaratelj borbe protiv globalnog zatopljenja, veći dio života istraživao je veliki prasak i postojanje crne rupe.

“Svi imate potencijal da prijeđete granice prihvaćenog i očekivanog, i da razmišljate veliko”, rekao je Hawking.

Zbog nemogućeg dokazivanja Hawkingovog istraživanja crne rupe kojem je posvetio život, nikada nije dobio Nobelovu nagradu.

“Nisam dozvolio svom invaliditetu da me zaustavi. Moj moto je: Ne postoje granice”, kazao je Hawking.

“Prije nekoliko sati započeli smo zračni napad na Irak i Kuvajt”, najavio je tada američki predsjednik George H. W. Bush.

Okončao je hladni rat, oslobodio Kuvajt od Sadama Huseina, pa i priznao Hrvatsku kao američki predsjednik. George Bush stariji, 4 godine je sjedio Ovalnom uredu Bijele kuće.

Ljudi su ga voljeli zbog skromnosti. Obrijao je glavu jer je jednom od njegovih čuvara dijete bolovalo od leukemije, uz Clintona osnovao fond za žrtve Katrine, a volio je i skakati padobranom – pa čak i na 90. rođendan.

“Svakome treba poštovanje, od mladih do starih i srednjih, muških, ženskih – svi želimo poštovanje, a mi svi želimo biti cijenjeni“, kazala je Aretha Franklin, vječna kraljica soula i jedna od prvih afroameričkih pjevačica koje su se proslavile.

Iako je pjevala pune 62 godine, održala je tek 300 koncerata, a zbog straha od letenja vrlo rijetko izvan SAD-a. Ali njezina je pjesma doprla baš do svakog kuta svijeta, pišu Vijesti.hr

Komentiraj