virus je u europi

Prijeti li Hrvatskoj opasnost od koronavirusa? Kineski radnici pod posebnim nadzorom

Koronavirus se širi i izvan Kine. Otkriveni su novi slučajevi u Aziji, potvrđen je prvi slučaj u SAD-u, a nalazi iz Velike Britanije za sada su negativni.

Sumnjiva su dva turista u Finskoj, a kineski radnici u Hrvatskoj pod posebnim su nadzorom epidemioloških službi, pišu Vijesti.hr.

U namjeri da se smanje šanse za širenje bolesti, na aerodromima mjere temperaturu putnika iz Kine. Takva praksa je u zračnim lukama u SAD-u, širom Azije, a uvedena je i u Rusiji.

U Hrvatskoj nema takve vrste kontrole koju epidemiolozi smatraju neefikasnom metodom.

“To zahtjeva jako velika sredstva i angažman. Ne toliko da se kupi kamera, nego treba netko i gledati to. Kod svakog tko ima povišenu temperaturu nešto i poduzeti naravno, takvog čovjeka se mora odvesti u bolnicu naravno, pa dijagnostika, a u sezoni gripe, 99 posto onih koji bi našli imalo bi gripu”, poručio je Bernard Kaić, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Iako u Hrvatskoj sumnje nema, građani koji su putovali u zahvaćena područja se savjetuju da izbjegavaju bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, da često peru ruke, izbjegavaju susret sa živim ili uginulim životinjama.

Putnici bi se trebali i javiti liječniku do dva tjedna nakon povratka iz Wuhana ako imaju povišenu temperaturu. No, ukoliko se razbole, protokol je drugačiji.

“Morali bi ih odvesti u bolnicu, u izolaciju, usput koristeći mjere zaštitne opreme, masku, rukavice, naočale da se ne zaraze i provesti dijagnostiku da se vidi radi li se o toj bolesti ili ne”, rekao je Kaić.

A najveći broj kineskih državljana, njih 500 je na gradilištu Pelješkog mosta. U Hrvatsku se idućeg tjedna s proslave Nove godine u Kini vraća 15 menadžera.

“Oni će se s godišnjeg odmora vraćati nakon što im godišnji istekne i nakon što u organizaciji naše kompanije u Kini prođu liječničke preglede”, poručio je Mario Tevšić, glasnogovornik kineske tvrtke.

A zbog moguće zaraze će zdravstvene preglede imati i u Dubrovniku.

“Oni su dobili pismene upute kako se ponašati u slučaju ako netko od radnika dođe iz tih zaraženih područja i bude imao simptome ili je bio u kontaktu s nekima od oboljelih. Ono što treba napraviti je obavijestiti našeg epidemiologa koji će dalje organizirati preglede”, kazao je Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Dok Hrvatska ne strepi, potencijalno novi slučajevi javili su se u Finskoj: dvoje sumnjivih turista iz Kine upravo je na kontroli jesu li sa sobom donijeli koronavirus u Europu, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj