što očekuje hrvatsku?

Regiju pogodio toplinski udar: Vrućina u Bugarskoj odnijela pet života

Toplinski udar izbjegla je Hrvatska koju su osvježile oluje. No, regija vrije. Bugarska na plus 45. Vrućine su bile kobne za pet osoba. Potpuni kolaps u prometu – i putnici na rubu
Crni dan u Bugarskoj zbog paklenih vrućina. Temperature preko 40 stupnjeva u Sofiji uzele su pet života, pišu Vijesti.hr
Zbog dehidracije kao i izlaska na jako sunce na hitnu je prijavljeno gotovo 200 osoba. Dodatna vozila Hitne pomoći raspoređena su po Sofiji – njih čak 25, no nedovoljno za gotovo dvomilijunski grad.
Toplinski val stigao je s juga
“Vrućina je stigla iz Afrike, zahvatila je prije tri tjedna zapadni dio Mediterana BLIC Nakon toga vrućina je zahvatila središnji, a sada već i istočni dio Mediterana tu se sad temperature u jugoistočnoj Europi mjere i preko 40 stupnjeva”, objašnjava meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za Vijesti.hr.
Odlazak na crnomorsku plažu, kao i putovanje zakrčenim autocestama čest su prizor unatoč crvenom i narančastom meteoalarmu.
Pasja vrućina vlada i u Rumunjskoj i Grčkoj. I dok su Grci spas pronašli u ljetnom kupanju, Rumunji koji ne putuju nikamo na godišnji, hvataju hlad. Hrvatska se od toplinskog udara čak dvaput spasila.
“Nas su od te vrućine te ekstremne vrućine spasile zapravo dvije fronte koje smo imali u posljednjih nekoliko dana. Dva osvježenja koja su nam stigla iz alpskog područja”, dodaje meteorologinja Mazzocco Drvar.
Iako je prvi toplinski val gotov, stiže nam sljedeći
“Već prekosutra počinje sljedeći, najprije jugozapad pa preko središnjeg Mediterana, Italije i našeg područja te se ponovno premještati prema istoku i očekujemo ga tijekom cijelog srpnja”.
Zato valja biti oprezan, treba se čuvati jakog sunca i držati dubokog hlada, paziti na moguće šumske požare koji su već sada obilježili početak ljeta.

Komentiraj