predao putovnicu

Sud u Sarajevu Mamiću odredio mjere opreza, on poručio da je BiH njegova “sudbina i nada”

Bivšem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, optuženom za financijske malverzacije u tome klubu, pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak ujutro su uručili poziv za saslušanje pred Sudom BiH na temelju tjeralice koju su za njim raspisale vlasti u Hrvatskoj te se on zajedno s odvjetnikom uputio u Sarajevo.

Mamić je na Sud BiH stigao nešto iza 11 sati u pratnji odvjednika Zdravka Rajića. “Vidite da sam najnormalnije došao tu, dobio sam poziv, uručen mi je poziv i sad ćemo vidjeti, obavit ćemo i vidimo se poslije”, kratko je poručio novinarima.

“Tražit ćemo rok za pripremu obrane”, rekao je Mamićev odvjetnik nakon ročišta.

BiH je moja sudbina

“Svakome je jasno, u svim optužnicama ne možete nigdje iščitati da sam oštetio državni proračun, rekao je Mamić nakon ročišta.

“Hrvatski režim se navalio meni na leđa, a ne razumijem da me vi novinari zdravo seljački pitate. Želi se pošto poto moja eliminacija. Moja druga država BiH je moja sudbina i moja nada”, rekao je.

“Moj cilj je da se suđenje meni i svima dogodi u Osijeku jer to je zločinački sud koji sudi po diktatu Državnog odvjetništva, koji je ucijenjen. Ja znam i dan i vrijeme kad su i kako oni to dogovarali. Kad je Cvitan rekao: morate osuditi Zdravka Mamića i druge na pet godina ili hapsimo vas”, dodao je.

Sud u Sarajevu nije Zdravku Mamiću odredio pritvor, no odredio mu je mjere opreza.

Zabranit će mu davanje izjava?

Bivši čelnik Dinama mora predati svoje putne isprave. Sud BiH će do kraja dana objaviti svoje mjere zabrane koje se tiču Mamića, a među njima bi moglo biti obvezno javljanje postaji i onemogućavanje izravnog kontakta s medijima.

Njegov odvjetnik u Hrvatskoj Veljko Miljević u ponedjeljak je rekao kako je uvjeren da Mamić neće biti izručen iz BiH.

“Neće biti izručen Hrvatskoj, pogotovo ne na ovakav način”, rekao je Miljević novinarima ispred zagrebačog Županijskog suda.

Nakon odluke Vrhovnog suda RH koji je odbio zahtjev za izuzećem sudskog vijeća, Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu te raspisao tjeralicu za Zdravkom Mamićem.

Optužno vijeće 21. svibnja potvrdilo je drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015., ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uoči izricanja prvostupanjske presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić se sklonio u Međugorje u BiH, čije državljanstvo također posjeduje.

Komentiraj