bez odlaska na predavanja

“Sve se može kad se hoće?”: Dobila diplomu medicinske škole za samo 17 dana

Bez odlaska na predavanja, za svega 17 dana, u periodu božićnih praznika, novinarka Žurnala završila je srednju medicinsku školu i to s vrlodobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. prosinca 2018. godine. Ovjerenu diplomu, svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. siječnja ove godine. Na svoje ime i prezime.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22. studenog 2016. godine, te da je uspješno završila školovanje 15. studenog 2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego je predala “potrebnu dokumentaciju”, pišu Vijesti.hr

U svjedodžbama piše da je uspješno položila anatomiju i fizionomiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, kirurgiju, farmakologiju, te da je, pritom, “odradila” i praktičnu nastavu.

Priča je započela sredinom prosinca. Žurnal je u posjed dobio dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području BiH prodaju diplome srednjih škola, te kako je, manje-više, sve u direktnoj vezi s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH.

U dokumentaciji koju posjeduju navedeno je da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije diljem Federacije, te da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice, pišu Vijesti.hr

Obavili su kratki telefonski razgovor i prvi sastanak u Sarajevu. Za prekvalifikaciju, rekli su im u školi, potrebno je najmanje godinu dana. Pehlivanoviću treba mnogo manje. Samo je bitno platiti 2.500 maraka koje bi on “predao direktorima i ostalima”. Iako sumnjičav na prvom sastanku, Pehlivanović je 20. prosinca pristao da najkasnije do 15. siječnja kolegici Azri Omerović na njeno ime i prezime nabavi diplomu srednje medicinske škole.

S obzirom na to da su odbili dati novac unaprijed, Pehlivanović je rekao da će “morati tražiti alternativna rješenja” te da ovaj put neće ići preko Širokog Brijega. Na istom sastanku, kolegici je dao “poseban broj telefona”, kojeg koristi za dogovore oko diploma. Ispisi poziva, koji su u posjedu Žurnala, dokazuju da je s tog broja isključivo kontaktirao Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega.

“Sve gotovo”, pisalo je u poruci koju je Pehlivanović poslao 2. siječnja ove godine u 14 sati i 46 minuta na broj koji je koristila ekipa Žurnala.

“Naše diplome i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti su priznati kako u BiH, tako i u zemljama Europske unije”, piše na stranici Centra za obrazovanje odraslih iz Sanskog Mosta.

Upravo tu, diplomu priznatu u BiH i EU, novinarka Žurnala stekla je za 17 dana. Bez prisustva nastavi.

Sva dokumentacija na osnovu koje je naša ekipa započela istraživanje, bila je na raspolaganju Tužiteljstvu BiH. Oni, međutim, nisu željeli voditi istragu.

Više pročitajte OVDJE

Komentiraj