"apsurdni prijedlog"

Trumpova logika: Čini li Grenland Ameriku velikom ponovno?

Želja Donalda Trumpa ima mnogo više smisla nego se to na prvu loptu može učiniti, no njegov nastup u kojem s jednim otokom trguje kao da namjeravaš kupiti umak za roštilj u Walmartu van svake je političke pameti i apsurdan je čak i više od postavljanja zidova na granice.

Čak ni na Balkanu tijekom posljednjih ratova, za kojih se stvarno vidjelo svašta, nikome nije palo na pamet javno početi baš trgovati teritorijima. Ne čude stoga odgovori iz Danske i s Grenlanda ne čude, gdje je premijerka nordijske države Mette Frederiksen prijedlog nazvala apsurdnim, a iz stranke na vlasti je čak poručeno i kako je Trump napokon u potpunosti prolupao.

Postoji jedna doza potrebe za voajerizmom u ovom slučaju, jer tko ne bi volio vidjeti reakciju premijerke Frederiksen kad dobije ponudu za otkup otoka od SAD-a. Vjerojatno se osvrnula lijevo i desno, da vidi je li negdje postavljena kakva skrivena kamera. Iz ostatka svijeta se previše ne zamaraju ovom ponudom, jer Trump s malo čim može zbilja iznenaditi.

Čak se mogu čuti i cinični komentari da je predsjednik čudnog tupea zapravo pacificirao Ameriku, inače bi u ovakvoj situaciji se prigodno našlo kakvo oružje masovnog uništenja u Danskoj te bi se u spašavanju svijeta od zla zauzeo Grenland. Trump je bar želio pošteno platiti, kao pravi donekle neuspješni trgovac nekretninama, što on u stvari i jeste.

Što se iza samog pokušaja kupnje krije, može se samo nagađati, jer teško je dokučiti Trumpove smjerove logike. U konačnici, lako je moguće da jednostavno želi biti upisan kao prvi predsjednik nakon Andrewa Johnsona koji je ozbiljno proširio teritorij Sjedinjenih Država. Baš je u Johnsonovo doba kupnja Aljaske 1867. godine uvećala u to doba mladu državu. Trumpu zasigurno ne bi smetalo biti stavljen u taj kontekst. Uostalom, izborni slogan mu je bio da će učiniti Ameriku velikom ponovno.

Geopolitičari i ekonomisti će pojasniti i kako Grenland ima veliku važnost. Prije svega, s njega se može kontrolirati promet kroz polarna mora, koji je u posljednje vrijeme zbog globalnog zatopljenja kraćenja ruta koje na taj način nastaju, sve gušći. U ironičnom zapletu, gušći je zbog onog istog globalnog zatopljenja koje Trump negira. Uz to, na Grenlandu su velike zalihe raznih plemenitih metala, koje bi mogle izmijeniti kinesku trenutnu nadmoć u tržištu tim kovinama. I na kraju, u polarnim krajevima je. Računa se, preko trećina svih do sad neistraženih naftnih i plinskih rezervi.

Uz sve to, postoji jedna kvaka – oko na Grenland su bacili i Kinezi, koji kroz vlasništva nekih kompanija već obavljaju iskope. A Trump stvarno ne voli Kineze, kao ni njihove mobitele.

Za kraj, hajdemo zamisliti jedan scenarij. U potpunom pomračenju uma Danci odluče da prodaju otok Trumpu i Amerika krene u eksploataciju Grenlanda. No, vremenski i geološki uvjeti, kao i niska naseljenost uvjetuju da u ovom trenutku taj veliki otok jednostavno – nije isplatljiv. Pa tako dvije trećine sredstava potrebnih za funkcioniranje malobrojnog stanovništva dolazi od Danske.

Grenland bi ekonomski, kao nekretninsko i geološko ulaganje, Amerikancima mogao postati isplatljiv tek ako bi naglo, poput kakve biblijske pošati skakavaca, zaletjeli se na otok i intenzivno pobušili sve što se pobušiti da. Nažalost, nije nemoguć scenarij za današnje Sjedinjene Države.

Komentiraj