podaci eurostata

U Europskoj uniji se na pirotehniku potroši čak 261 milijuna eura: Evo koja je država uvezla najviše

Ušli smo u Novu godinu, a vatromet još odjekuje diljem gradova. Građani Europske unije godišnje u dim bace ogromnih 261 milijun eura.

Podaci su to Eurostata, europske statističke agencije, koja je izračunala da su zemlje Europske Unije u 2017. godini uvezle pirotehnike u navedenoj vrijednosti. Podataka za 2018. godinu još nema, ali ne bi trebalo biti nekih velikih odstupanja. Tako prema navedenim podacima zemlje EU uvezu 110 tisuća tona pirotehnike, a skoro sva je uvezena iz Kine, čak 98 posto, pišu Vijesti.hr

Najviše novaca na pirotehnička sredstva potroši se u Njemačkoj. Tamo odlazi 40 tisuća tona pirotehnike, odnosno 36 posto. Njemačku slijede Nizozemska s 24 tisuće tona ili 22 posto, Poljska s 11 tisuća tona ili 10 posto i Ujedinjeno Kraljevstvo s 10 tisuća tona ili 9 posto.

Ne postoje službeni podaci za Hrvatsku, a prema nekim procjenama na pirotehniku godišnje potrošimo desetke milijuna kuna. Jutarnji list je pisao da vodeća trtka, Mirnovec Pirotehnika, ostvari četrdeset milijuna kuna prihoda godišnje, ali u tu brojku ulazi novac kojeg zarađuju organiziranjem vatrometa na brojnim događajima.

Najveći dio svih petardi proda se samo nekoliko dana uoči Nove godine jer je tada službeno dopuštena prodaja pirotehničkih sredstava, pišu Vijesti.hr

Komentiraj