nakon pokolja

“U jednom trenutku od straha nije bilo doslovno živog bića na cesti i scena je bila sablasna”: Evo što kaže Hrvatica koja živi u Christchurchu

“Krenimo s ovim tulumom”, riječi su kojima je ubojica s Novog Zelanda započeo svoj krvavi pohod. Najmanje 49 ljudi ubijeno je u napadima maskiranih ekstremista u petak na dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, u događaju koji je opisan jednim od najcrnijh dana u povijesti zemlje.

Pokolj na Novom Zelandu: Napadač pucao na dvije džamije, ubio najmanje 40 ljudi, deseci ranjeni

41 osoba ubijena u džamiji Al Noor u Aveniji Deans, sedam u džamiji Linwood, a jedna je osoba preminula u bolnici u Christchurchu. Policija je uhitila četvero osumnjičenika kod kojih su pronađene eksplozivne naprave koje su deaktivirane.

Jedan od uhićenih, u svojim dvadesetim godinama, već je optužen za ubojstvo i u subotu će se pojaviti na sudu. Za drugog je poznato da je australski državljanin. On se navodno za zločin inspirirao četničkim pjesmama koje je puštao u vozilu kojim je upravljao dok se vozio prema mjestu zločina. Pjesma u kojoj se osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića poziva da “vodi Srbe svoje” te šalje poruka “Iz Krajine krenuli su vuci čuvajte se ustaše i Turci” čuje se s audio uređaja na snimci iz vozila. Australac je identificiran kao Brenton Tarrant (28).

Hrvatica Anita Jočić koja živi u mjestu Christchurch, u kojem je došlo do krvavog napada, za Vijesti.hr opisala je što se događalo na ulicama ovog novozelandskog mjesta.

“Mi se nalazimo u Christchurchu, svega pet minuta od mjesta događaja i zaista je grozno bilo cijeli dan svjedočiti ovoj tragediji. Mjesec dana smo u ovom divnom gradu i nismo ni slutili da bi se ovakva tragedija mogla dogoditi baš ovdje. I dalje se čuje zvuk helikoptera koji nadlijeće iznad naše kuće i grozan je osjećaj znati da je danas smrtno stradalo 49 osoba, da ih je 48 ranjeno radi neke ideološke gluposti”, kazala je Anita

Dodala je kako su stanovnici putem medija upozoreni da ne izlaze iz kuća. Škole, vrtići i ostale javne ustanove odmah su zatvorene.

“U jednom trenutku od straha nije bilo doslovno živog bića na cesti i scena je bila sablasna. I sada smo budni iako je 3 ujutro jer smo čuli na radiju da ima bjegunaca. U strahu smo i za svaki neobičan zvuk mislimo da je baš netko ušao u naše dvorište. Grozan je to osjećaj”, kazala nam je Anita.

Kaže kako treba uzeti u obzir da je Novi Zeland zemlja prepuna različitih nacija, no da je tolerantna i ljubazna. “Ovdje policija ne nosi pištolj uz sebe. Nakon tri mjeseca u ovoj zemlji, mogu reći da sam se do danas osjećala jako sigurno. Ovo je zasigurni jedan od najmračnijih dana ove zemlje i svakako ce utjecati na njezinu budućnost”. kazala je Anita za Vijesti.hr.

“Sada je najbitnije da se svi krivci dovedu pred sud pravde. Zemlja je svakako protiv ovakvih činova i ministrica je jasno dala do znanja da su muslimani vise nego dobro došli u ovoj zemlji tako da se nadam da će se uskoro smiriti napetost, a ne da jos više rastu tenzije”, poručila je Anita koja živi u Christchurchu.

Komentiraj