ima li razloga za paniku?

U Rusiji došlo do eksplozije u laboratoriju u kojem se čuvaju uzorci nekih od najopasnijih bolesti

Eksplozija plina izazvala je požar u ruskom laboratorijskom kompleksu u kojem se skladište uzorci opasnih zaraznih bolesti poput malih boginja, antraksa i ebole, priopćile su u ponedjeljak ruske vlasti, a prenosi The Guardian.

Iz ruskog Državnog istraživačkog centra za virologiju i biotehnologiju negirali su mogućnost da je požar izložio javnost opasnim patogenima.

Do eksplozije je došlo na petom katu kompleksa Vector tijekom popravka sobe za sanitarnu inspekciju. Vector se nalazi u Koltsovu, u novosibirskoj regiji Sibira. Virus malih boginja čuva se na samo dvama mjestima na cijelom planetu, u kompleksu Vector i u laboratoriju visokog stupnja sigurnosti Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Jedan radnik je nakon eksplozije zadobio opekline trećeg stupnja, a sama eksplozija razbila je nekoliko prozora u zgradi. Požar se navodno proširio kroz ventilacijski sustav objekta, ali je kasnije ugašen.

Ruske vlasti tvrde kako se u prostoriji u kojoj se dogodila eksplozija nisu nalazile biološki opasne tvari. Gradonačelnik Koltsova dodatno je umirio javnost izjavom da se u laboratoriju, zbog tekućih sanacijskih radova, u tom trenutku nisu nalazili opasni patogeni.

Državni istraživački centar za virologiju i biotehnologiju Vector veliki je kompleks s 1.600 zaposlenika. Mada se u njemu čuvaju uzorci malih boginja, antraksa, ebole, hepatitisa i drugih opasnih patogena, mala je vjerojatnost da su se te opasne tvari našle izvan kontroliranih uvjeta, piše Science Alert.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dozvolila je Vectoru da skladišti uzorke malih boginja upravo zbog visoke razine sigurnosti i zaštite u objektu.

Naravno, mnogi su zapravo zabrinuti zbog ruskog načina predstavljanja informacija. Podsjetimo se, Rusi su vrlo sporo i polovično objavljivali informacije o nedavnoj eksploziji na vojnom poligonu koja je uzrokovala porast razine radijacije na području Arhangelske oblasti.

Dapače, ruski dužnosnici su na početku čak negirali da se takav incident dogodio, a navodno nisu ni informirali bolničko osoblje da su žrtve eksplozije bile izložene smrtonosnoj razini zračenja.

Komentiraj